Quantcast
Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι απαλλάσσονται και τι ισχύει έως τώρα - enikonomia.gr
share

Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι απαλλάσσονται και τι ισχύει έως τώρα

δημοσιεύτηκε:

Από την  υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος απαλλάσσονται νέες κατηγορίες επιχειρήσεων.

Όπως ανέφερε χθες ο υφυπουργός  Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος  για την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης «απαλλάσσονται σε μόνιμη βάση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος επιτηδευματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ) που θα αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατ’ ελάχιστον για διάστημα 3 μηνών ετησίως. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο, μόνιμου όπως ανέφερα, χαρακτήρα που συνδέεται με μια παράλληλη πολιτική κινήτρων για τη στήριξη της αγοράς εργασίας. Το μέτρο αυτό τίθεται σε άμεση εφαρμογή».

Εν συνεχεία ο κ. Βεσυρόπουλος παρέθεσε ένα σχετικό παράδειγμα.  «Για να γίνει κατανοητό, επιχείρηση με ετήσια ακαθάριστα έσοδα 1 εκατομμύριο ευρώ, που αυξάνει τον Οκτώβριο του 2022 το προσωπικό πλήρους απασχόλησής της, έστω κατά 1 υπάλληλο τον οποίο διατηρεί τουλάχιστον για τρεις μήνες, δικαιούται την απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος για το 2022» τόνισε.

Τέλος επιτηδεύματος: Τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία

Ήδη από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος απαλλάσσονται οι επιχειρήσεις που:

  • έχουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
  • δεν έχουν υπερβεί τα πρώτα 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
  • ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους όπου δεν εφαρμόζεται η εν λόγω εξαίρεση.

Υπενθυμίζεται ότι τέλος επιτηδεύματος από 400 ευρώ  έως και 650 ευρώ καλούνται να πληρώνουν από το 2012 και κάθε χρόνο με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης  εργαζόμενοι με μπλοκάκι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και κατ’ επάγγελμα αγρότες που  κατά τη διάρκεια του εκάστοτε προηγούμενου έτους άσκησαν ατομικά τις επαγγελματικές δραστηριότητές τους,  όπως προβλέπει το άρθρο 31 του μνημονιακού νόμου 3986/2011

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι τέλος επιτηδεύματος από 800 ευρώ έως 1.000 ευρώ καταβάλλουν εταιρείες και νομικά πρόσωπα που είχαν ενεργή δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.  Η υποχρέωση καταβολής των συγκεκριμένων ποσών ισχύει ανεξαρτήτως του αν οι υπόχρεοι είχαν κέρδη ή ζημίες.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.