Quantcast
Υποχρεωτικά ψηφιακά από αύριο οι δηλώσεις Φόρου Μεταβίβασης - Ποιες περιπτώσεις αφορά - enikonomia.gr
share

Υποχρεωτικά ψηφιακά από αύριο οι δηλώσεις Φόρου Μεταβίβασης – Ποιες περιπτώσεις αφορά

δημοσιεύτηκε:

Υποχρεωτικά ψηφιακά θα υποβάλλονται από αύριο Τετάρτη 10 Ιανουαρίου οι εμπρόθεσμες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων: Η υποβολή θα γίνεται μέσα από την πλατφόρμα myProperty της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπως άλλωστε ορίζει η σχετική απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή. Μετά και από αυτή την εξέλιξη άλλο ένα γραφειοκρατικό εμπόδιο που αντιμετώπιζαν οι φορολογούμενοι που αποκτούν ακίνητο «γκρεμίζεται».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Έτσι, πλέον μέσω της πλατφόρμας https://www.aade.gr/myPROPERTY θα υποβάλλονται αποκλειστικά ψηφιακά από αύριο, οι τροποποιητικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ΦΜΑ.

Σε ποιες περιπτώσεις υποβάλλονται ψηφιακά οι δηλώσεις

Η συγκεκριμένη «διευκόλυνση» έχει να κάνει ωστόσο με ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές, όπου ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας και αφορούν:

 • τη μεταβίβαση ακινήτου ή τη σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος σε ακίνητο με επαχθή αιτία, για την οποία υποβάλλεται κοινή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων από τους συμβαλλόμενους, πλην των συμβολαιογραφικών εγγράφων σύστασης ή τροποποίησης σύστασης οριζοντίων ή καθέτων ιδιοκτησιών, εξώνησης, διόρθωσης, επανάληψης ή ακύρωσης συμβολαίου
 • την επίκληση από τον μεταβιβάζοντα της κτήσης του ακινήτου με τακτική ή έκτακτη χρησικτησία, σε συμβόλαιο μεταβίβασης της κυριότητας αυτού ή σύστασης άλλου εμπραγμάτου δικαιώματος σε αυτό με οποιαδήποτε αιτία
 • τη μεταβίβαση στον εργολάβο από τον οικοπεδούχο, λόγω εκτέλεσης εργολαβικού προσυμφώνου, ιδανικού μεριδίου οικοπέδου και
 • τη διαφορά της έκτασης, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη της αναγραφόμενης στον με επαχθή αιτία τίτλο κτήσης του ακινήτου, σε περίπτωση που αυτό μεταβιβάζεται ή συστήνεται εμπράγματο δικαίωμα σε αυτό με οποιαδήποτε αιτία.

Μεταγραφή ακινήτου σε μία ημέρα με τον νέο ψηφιακό φάκελο

Βεβαίως πρέπει να σημειωθεί πως από την 1η Ιανουαρίου τέθηκε ήδη σε λειτουργία ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου μία νέα υπηρεσία του gov.gr που απλοποιεί τις διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων.

Ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτων αφορά τα ακίνητα τα οποία έχουν δηλωθεί στο κτηματολόγιο, ενώ η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μια μόνο ημέρα, αρκεί να μην εκκρεμεί προηγούμενη πράξη στο ίδιο ακίνητο και επίσης τα τέλη να πληρώνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Μέσα σε μία εργάσιμη ημέρα λοιπόν, όσοι πολίτες και συμβολαιογράφοι χρησιμοποιούν τον φάκελο μεταβίβασης μέσω του GOV.gr Μεταβίβαση Ακινήτου (akinita.gov.gr) θα λαμβάνουν μεταγραφή ή δικαιολογημένη απόρριψη.

Σε αντίθεση με την πολύμηνη ταλαιπωρία των πολιτών για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, ο ψηφιακός φάκελος δίνει τη δυνατότητα να γίνεται η «μεταγραφή σε μια ημέρα» καθώς καταργούνται 4 δικαιολογητικά.

Αυτά είναι τα εξής:

 • Το Πιστοποιητικό περί μη οφειλής ΤΑΠ
 • Η έκδοση ΑΚΔ (Απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος)
 • Η Αίτηση προς Καταχώριση
 • Η Περίληψη Συμβολαίου

Καταργείται επίσης και η φυσική παρουσία σε Κτηματολογικά Γραφεία για όσους κάνουν χρήση του Φακέλου Μεταβίβασης. Τονίζεται ότι ο Κωδικός Αριθμός ακινήτου (ΚΑΕΚ) «κλειδώνει» για όσο διαρκεί η συναλλαγή ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια στις συναλλαγές.

Τα βήματα χρήσης της πλατφόρμας για συμβολαιογράφους και πολίτες

Τα βήματα χρήσης της πλατφόρμας για τους συμβολαιογράφους είναι τα εξής:

 • Σύνδεση ως συμβολαιογράφος και πρόσκληση συμβαλλομένων
 • Διαλειτουργική άντληση δικαιολογητικών
 • Ψηφιακό αντίγραφο συμβολαίου χωρίς χειρόγραφες παραπομπές
 • Υπολογισμός τελών για τον αγοραστή
 • Καταχώριση πράξης στο Κτηματολόγιο
 • Παρακολούθηση πορείας της αίτησης σε πραγματικό χρόνο

Τα βήματα χρήσης της πλατφόρμας για τους πολίτες είναι τα εξής:

 • Σύνδεση ως πολίτης και αποδοχή της πρόσκλησης από τον συμβολαιογράφο
 • Επιλογή του ακινήτου προς πώληση από τον συμβαλλόμενο/πωλητή

Πληρωμή τελών από τον αγοραστή και καταχώρηση στο Κτηματολόγιο

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.