Quantcast
FAO: "Περιθωριακή" η θέση των γυναικών στον αγροδιατροφικό τομέα - Η έκθεση για τις συνθήκες εργασίας και τις αμοιβές - enikonomia.gr
share

FAO: “Περιθωριακή” η θέση των γυναικών στον αγροδιατροφικό τομέα – Η έκθεση για τις συνθήκες εργασίας και τις αμοιβές

δημοσιεύτηκε:

Οι γυναίκες παρόλο που έχουν στην ιδιοκτησία τους λιγότερη γη, αμείβονται λιγότερο και είναι πιο ευάλωτες στις κρίσεις είναι απαραίτητες για την παραγωγή των τροφίμων και για την διατροφή του κόσμου εξακολουθούν να είναι θύματα πολλών ανισοτήτων, επισημαίνει  ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, (FAO).

Ο FAO επισημαίνει σε έκθεσή του πως οι γυναίκες κατέχουν εν γένει “περιθωριακή” θέση στα αγροδιατροφικά συστήματα καθώς εργάζονται σε συνθήκες που συχνά είναι πιο δύσκολες από αυτές των ανδρών, στον βαθμό που περιορίζονται σε περιστασιακές, ή μερικής απασχόλησης, άτυπες και χαμηλής ειδίκευσης θέσεων εργασίας.

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν πάνω από το μισό αγροτικό εργατικό δυναμικό

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν πάνω από το μισό αγροτικό εργατικό δυναμικό σε πολλές χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής και λίγο λιγότερο από το μισό στη Νοτιοανατολική Ασία.

Παράλληλα επισημαίνεται πως οι γυναίκες σχεδόν παντού στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση  σε γη, σε μέσα (λιπάσματα, σπόροι), σε χρηματοδότηση ή σε τεχνολογία, ενώ συχνά εξαρτώνται περισσότερο από τη γεωργία για την επιβίωσή τους, σημειώνει ο διεθνής Οργανισμός.

« Το ποσοστό των ανδρών που κατέχει δικαιώματα ιδιοκτησίας ή που κατοχυρώνει δικαιώματα σε γεωργική γη είναι διπλάσιο από αυτό των γυναικών » δηλαδή σε περίπου το 40% των χωρών παρέχει στοιχεία για την ιδιοκτησία γης από γυναίκες, προσθέτει ο FAO.

Λόγω της έλλειψης των πόρων και της πληροφόρησης, « οι γυναίκες δεν έχουν σημαντική  ικανότητα προσαρμογής και ανθεκτικότητας στις κλιματικές κρίσεις ». Την πρώτη χρονιά της πανδημίας της COVID-19, “το 22% των γυναικών έχασε τη δουλειά του” στις αγροδιατροφικές βιομηχανίες, έναντι το 2% που ήταν στους άνδρες .Το εισόδημά τους είναι εξίσου χαμηλότερο κατά 18,4% στον αγροτικό τομέα των απασχολούμενων ως μισθωτών.

Αν και η πλειονότητα των δημόσιων αγροτικών πολιτικών λαμβάνει υπόψη τις δυσκολίες αυτές, μόνον το 19% από αυτό παρουσιάζει «την ισότητα των φύλων ως ρητό στόχο », όπως αποκαλύπτει ο διεθνής Οργανισμός.

Ωστόσο « θα επέτρεπε να αυξηθεί το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 1% με την  εξάλειψη των ανισοτήτων  μεταξύ των γυναικών και των ανδρών για την αγροτική παραγωγή και τους μισθούς (…) » σημειώνει.

Μεγαλύτερη αυτονομία των αγροτισσών και των γυναικών που εργάζονται στον αγροδιατροφικό τομέα, μέσω καλύτερης εκπαίδευσης, της πρόσβασης στην ιδιοκτησία ή ακόμη της φύλαξης των παιδιών είναι εξίσου « ωφέλιμη για την ευημερία των γυναικών και για την κοινωνία στο σύνολό της» τόσο  για την υγεία όσο και  για την ποιότητα των τροφίμων που παράγονται, καταλήγει ο FAO.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.