http://www.enikonomia.gr/timeliness/223533,mitsotakis-ylopoioume-noritera-tis-proeklogikes-mas-desmefseis-na.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_223533_f3658be988-8dff4abbe6b2f5c0.jpg Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση υλοποιεί νωρίτερα απ' ό,τι είχε δεσμευτεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης... 10/9/2019 3:13:17 PM

Μητσοτάκης: Υλοποιούμε νωρίτερα τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις - Να ποιος είναι με τους αδύναμους και ποιος με τις ελίτ - BINTEO

Μητσοτάκης: Υλοποιούμε νωρίτερα τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις - Να ποιος είναι με τους αδύναμους και ποιος με τις ελίτ - BINTEO

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση υλοποιεί νωρίτερα απ' ό,τι είχε δεσμευτεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, αναφέροντας στη συνέχεια τις πρωτοβουλίες, τις δράσεις και τα μέτρα που έχει λάβει η Νέα Δημοκρατία από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία.

Όπως εξήγησε, “μειώσαμε αμέσως κατά 22% μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ για να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά παντού στην Ελλάδα και να τονώσουμε την αγορά ακινήτων. Και ήδη στο σχέδιο του προϋπολογισμού, ο φορολογικός συντελεστής για τα χαμηλά εισοδήματα πέφτει από το 22% στο 9%. Στις επιχειρήσεις, από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα, από 10% στο 5%”. Συμπλήρωσε, δε, με νόημα: “Να, λοιπόν, ποιος είναι με τους αδύναμους και ποιος είναι με τις ελίτ…".

«Όλα αυτά δεν ανήκουν σε ένα απρόσωπο σχέδιο που πρέπει "γενικώς" και αφηρημένα να υλοποιηθεί. Αποτελούν εφαρμογή όσων εμείς πιστεύουμε πως έχουν ανάγκη η Ελλάδα και οι Έλληνες. Με άλλα λόγια, δεν είμαστε μία κυβέρνηση που αποφασίζει μέτρα στο όνομα …των μέτρων. Είμαστε μία συνειδητή πολιτική δύναμη, που κυβερνά πάντα στο όνομα εκείνων που μας εξέλεξαν».

Αναλύοντας, σημείωσε, χαρακτηριστικά: «Απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου. Αυστηρότερος έλεγχος των συνόρων μας και με την οργανωμένη αποσυμφόρηση των ακριτικών νησιών μας. Το θέμα αυτό θα συζητήσω σε λίγο και με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τούσκ. Το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό θέμα και για αυτό θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα».

Ειδική αναφορά έκανε και στο πανεπιστημιακό άσυλο. «Με καίριες νομοθετικές παρεμβάσεις εξαλείψαμε, επίσης, πολλές δυσλειτουργίες που κακοφόρμιζαν: Το άσυλο της βίας και της παρανομίας καταργήθηκε. Και η δημοκρατία επέστρεψε στα πανεπιστήμια! Και χαίρομαι που διαπιστώνω ότι ήδη η εικόνα των δημοσίων πανεπιστημίων αρχίζει και αλλάζει», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά με τα ζητήματα ασφάλειας ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Παρά τις δυσκολίες, η Αστυνομία είναι, πια, παρούσα στις γειτονιές. Ξεκίνησαν επιτέλους επιχειρήσεις κτιρίων που είχαν καταληφθεί για χρόνια. Η πλατεία των Εξαρχείων ξαναπαίρνει την όμορφη όψη της. Ο δήμος Αθηναίων προχωρεί στον εξωραϊσμό της πόλης. Σταδιακά, τα άβατα υποχωρούν. Ακόμη και η Ηρώδου του Αττικού άνοιξε μόλις έφυγε κάποιος που έλεγε ότι δεν έχει κλούβες στο γραφείο του».

Στον τομέα της Ασφάλισης, πρόσθεσε, αποδόθηκαν 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας που είχαν σχεδόν καταργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Ήταν προσωπική μου δέσμευση», ανέφερε ακόμα ο Πρωθυπουργός.

Μίλησε ακόμη και για την οριζόντια εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, σημειώνοντας πως πρόκειται για «ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί σε συμμαχία με όλους τους πολίτες».

Απασφαλίσαμε την ωρολογιακή βόμβα της ΔΕΗ

Σχετικά με τη ΔΕΗ, ο Πρωθυπουργός την χαρακτήρισε ως «ωρολογιακή βόμβα», την οποία όπως τόνισε «απασφαλίσαμε». Συμπλήρωσε πως «η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αφήσει στα όρια της κατάρρευσης την επιχείρηση, θέτοντας φιλόδοξους στόχους για τη γρήγορη απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μέχρι το 2028».

«Αυτή είναι η δική μας "πράσινη" απάντηση σε όσους θυμήθηκαν όψιμα την οικολογία. Και που λένε πολλά λόγια περί "καθαρής" οικονομίας, αλλά εξακολουθούν να βρομίζουν τις πόλεις με αφίσες».

Για το Μάτι, το “112” και τις πυρκαγιές

Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για την τραγωδία στο Μάτι, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση καθάρισε σε χρόνο-ρεκόρ το οικόπεδο με τον τεράστιο όγκο καύσιμης ύλης και πρόσθεσε: «Οι εγκαυματίες της τραγωδίας έχουν πια πλήρη και δωρεάν περίθαλψη. Το "112" άρχισε να λειτουργεί. Και ήδη συγκροτήθηκε φορέας για ένα σύγχρονο και ασφαλές Μάτι, με τη συμμετοχή των κατοίκων του. Οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να προέρχονται από την ίδια την κοινωνία των πολιτών».

Υπογράμμισε, δε, ότι «δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το καλοκαίρι, με πολλαπλάσιες πυρκαγιές, χάρη στη νέα Πολιτική Προστασία, στην αυταπάρνηση των πυροσβεστών μας και την ετοιμότητα δήμων και εθελοντών δεν θρηνήσαμε ούτε ένα θύμα. Και οι καμένες εκτάσεις ήταν λιγότερες από πέρυσι», δίνοντας θερμά συγχαρητήρια «αυτούς τους καθημερινούς ήρωες», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Συνεχίζοντας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις «που θα μειώσει δραστικά το φόρτο των υποθέσεων που πνίγουν σήμερα τα δικαστήρια. Στο ίδιο στάδιο βρίσκεται και το νομοσχέδιο με μέτρα κατά της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων και την οριστική αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. Εντός του Οκτωβρίου και έως αρχές Νοεμβρίου, θα ψηφιστούν οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εξαλείφοντας την ατιμωρησία των προηγούμενων ρυθμίσεων».

Για πρώτη φορά η Ελληνική Δημοκρατία εξέδωσε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο


Ειδική αναφορά στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές έκανε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ελληνική Δημοκρατία εξέδωσε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο.

«Όλα αυτά εντάσσονται σε ένα σχέδιο διπλής συνέπειας: προς τους πολίτες, για όσα τους υποσχεθήκαμε. Αλλά και προς τους εταίρους και τις αγορές για την αξιοπιστία που μας ζητούσαν. Και αυτήν την αξιοπιστία την κατακτήσαμε. Η χώρα δανείστηκε πρόσφατα με επιτόκιο μόλις 1,5% όταν τον Μάρτιο η προηγούμενη κυβέρνηση δανείστηκε με 3,9%. Και μάλιστα, τώρα, το διεθνές ενδιαφέρον ήταν από ποιοτικούς, θεσμικούς επενδυτές οκταπλάσιο του προσφερόμενου ποσού. Πριν λίγα λεπτά πληροφορήθηκα ότι η Ελληνική Δημοκρατία για πρώτη φορά στην ιστορία της εξέδωσε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Στον τομέα της οικονομίας η χώρα βρίσκεται ήδη στις αγορές με επιτόκια χαμηλότερα από ποτέ. Είμαστε έτοιμοι να αποπληρώσουμε το πανάκριβο δάνειό μας στο ΔΝΤ».

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας, εκτίμησε ότι αυτή «θα αναπτύσσεται με ρυθμό άνω του 2,8% και η ανεργία θα μειωθεί ουσιαστικά. Νέες επενδύσεις υλοποιούνται και αρχίζουν να δημιουργούν νέο κλίμα στην αγορά. Τώρα ήρθε η ώρα για τις επιχειρήσεις να επενδύσουν. Ταυτόχρονα γίνονται πράξη και τα μέτρα ανακούφισης των πιο αδύναμων. Όλα τα επιδόματα καταβάλλονται κανονικά. Το αφορολόγητο παραμένει εκεί που το βρήκαμε. Και βέβαια δεσμευόμαστε για 2.000 για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα». Ειδικά για το επίδομα θέρμανσης, διαβεβαίωσε ότι «θα καταβάλλεται εγκαίρως. Και στο χέρι τους! Θα προκαταβάλλεται το επίδομα. Σηματοδοτεί ποιος είναι πραγματικά με το μέρος των πιο αδύναμων».

Για την ψήφο των αποδήμων

Ο Πρωθυπουργός μίλησε και για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του έτους, αναφερόμενος καταρχάς στην ψήφο των Ελλήνων που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό. «Η ψήφος των εκτός συνόρων συμπολιτών μας δεν θα είναι απλά η αναγνώριση ενός δικαιώματός τους. Αλλά ένας πρόσθετος δεσμός με την πατρίδα, που θα ενισχύσει τη δύναμη και την επιρροή της. Είναι μέτρο που προβλέπεται από το Σύνταγμά μας και εξασφαλίζει την ισότητα όλων των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμπληρώσει: «Το υπουργείο Εσωτερικών έχει εργαστεί σοβαρά για αυτό και εγώ προσωπικά άνοιξα, ήδη, τον σχετικό διάλογο. Είμαι ανοικτός σε συζητήσεις με μία εξαίρεση. Δεν υπάρχει περίπτωση οι πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό να λογίζονται ως δεύτερης κατηγορίας και η ψήφος τους να μην προσμετράται στην επικράτεια. Να τους λέμε ότι μπορούν να ψηφίσουν για κάποιους βουλευτές και όχι για πρωθυπουργό. Εγώ θα εξαντλήσω τις δυνατότητές μου να βρεθεί κοινός τόπος. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Θα ήταν ένδειξη σπάνιας συνεννόησης αν μπορούσαμε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές».

Συνέχισε λέγοντας «Η πρώτη παρέμβαση για την αναμόρφωση του συστήματος Υγείας. Το εθνικό σύστημα Πολιτικής Προστασίας. Η τολμηρή μεταρρύθμιση για την απελευθέρωση των δημόσιων πανεπιστημίων από τον βραχνά του υπουργείου».

Νέο ασφαλιστικό συμβατό με τις αποφάσεις του ΣτΕ

Σημείωσε, επίσης, ότι πριν το τέλος του 2019 θα έχει ψηφιστεί και το νέο ασφαλιστικό «που θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ήμασταν απολύτως συνεπείς στην κριτική μας στο έκτρωμα Κατρούγκαλου» και διαβεβαίωσε ότι «καμία σύνταξη Έλληνα πολίτη δεν πρόκειται να ξαναμειωθεί».

«Πρόσφατα, άλλωστε, αποκαλύφθηκε ότι πολλές από τις κεντρικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν… αντισυνταγματικές. Που σημαίνει ότι ταυτόχρονα με την πορεία προς το αύριο, θα πρέπει να θεραπεύουμε και πληγές του χθες. Όμως, ξέρω πώς θα τα καταφέρουμε. Και η αισιοδοξία μου είναι ρεαλιστική», συμπλήρωσε.

Για τα κενά κυβερνητικά έδρανα και τη Novartis

Ο Πρωθυπουργός, στην ομιλία του στην Κ.Ο. της ΝΔ, έδωσε απάντηση και στην κριτική που άσκησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας για τα κενά κυβερνητικά έδρανα, κατά τη συζήτηση της πρότασης της ΝΔ περί σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

«Για εμάς, η Βουλή δεν αποτελεί βραχίονα της κυβέρνησης. Δεν εντάσσεται στη λειτουργία της. Tην πλαισιώνει. Δεν την υπηρετεί. Αλλά συνομιλεί μαζί της!», ανέφερε ο Πρωθυπουργός. «Αυτή ακριβώς η αντίληψη για την αυτονομία της κοινοβουλευτικής δράσης απέναντι σε εκείνη της εκτελεστικής εξουσίας, είναι που αιφνιδίασε ευχάριστα τους πολίτες. Αλλά και προκάλεσε τόση αμηχανία στους αντιπάλους μας. Θα χρειαστούν, για παράδειγμα, αρκετό καιρό για να αντιληφθούν γιατί η κυβέρνηση, σεβόμενη το Σύνταγμα, άφησε στη Βουλή την πρωτοβουλία στην υπόθεση Novartis», πρόσθεσε και σημείωσε: «Η εικόνα των κενών κυβερνητικών εδράνων δεν συνιστούσε περιφρόνηση των αντιπάλων μας, αλλά σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών. Οι υπουργοί ήταν στην αίθουσα αλλά με τη βουλευτική τους και όχι την υπουργική τους ιδιότητα».

«Αυτοί που με θράσος έστηναν 10 κάλπες στη Βουλή για να σπιλώσουν αντιπάλους, δεν συνειδητοποιούν ότι τώρα υπάρχει μία κυβέρνηση που δεν παρεμβαίνει ούτε στα καθήκοντα του Κοινοβουλίου, ούτε της Δικαιοσύνης», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός για να συμπληρώσει «αυτοί που επιστράτευαν ψευδομάρτυρες, δεν αντιλαμβάνονται ότι κάτι άλλαξε στην Ελλάδα».

Μήνυμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Αναφερόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, τόνισε πως «οι συναντήσεις μας θα είναι τακτικές, ουσιαστικές, ξεκινώντας από τη σημερινή. Από την πρώτη στιγμή, άλλωστε, η νέα κυβέρνηση θέλησε να δηλώσει τον σεβασμό της στη Βουλή».

Όπως υπογράμμισε, «με μία απόφαση υψηλού συμβολισμού μεταφέραμε τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου απ' τον χώρο της νομοθετικής εξουσίας, στο Μέγαρο Μαξίμου. Και ήδη ενεργοποίησα την "Ώρα του Πρωθυπουργού", απαντώντας, την περασμένη Παρασκευή, σε μία επίκαιρη ερώτηση του κ. Βαρουφάκη. Θα ήμουν πολύ ανοικτός η Ώρα του Πρωθυπουργού να γίνει και ολίγον πιο διαδραστική, με συντομότερες απαντήσεις, ενδεχομένως και με κλήρωση ερωτήσεων. Η κυβέρνηση οφείλει να λογοδοτεί στο Κοινοβούλιο. Ταυτόχρονα, όμως, έχει χρέος να "βουλεύεται" και να "διαβουλεύεται". Να σκέπτεται και να συνθέτει απόψεις».

Και έστειλε το μήνυμα: «Σας θέλω, λοιπόν, όλους ενεργά παρόντες σε κάθε κοινοβουλευτική δραστηριότητα: Στην Ολομέλεια, στις επιτροπές, στο νομοπαρασκευαστικό έργο. Θα δίνουμε πάντα περισσότερες ευκαιρίες στους νέους βουλευτές μας να είναι εισηγητές, να εξοικειώνονται με τη βουλευτική διαδικασία. Λειτουργούμε ως ένα δυνατό ρεύμα με διπλή κατεύθυνση: Κάνετε τους πολίτες κοινωνούς του κυβερνητικού έργου και την κυβέρνηση κοινωνό του προβληματισμού και των αιτημάτων των πολιτών. Είπαμε: "Προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε". Κάθε ψέμα των αντιπάλων μας θα έχει την απάντησή του. Το βλέμμα μας, όμως, πάντα θα είναι προς τα μπρος, όχι προς τα πίσω», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ