Quantcast
Έρχεται νέο ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο για τα Σωματεία Γενικού Σκοπού - Όλες οι λεπτομέρειες - enikonomia.gr
share

Έρχεται νέο ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο για τα Σωματεία Γενικού Σκοπού – Όλες οι λεπτομέρειες

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο για την καταχώρηση και διαρκή επικαιροποίηση στοιχείων των μνημονευόμενων Σωματείων Γενικού Σκοπού που εποπτεύονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών που αποτελούν τον υπεύθυνο επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως αυτό προκύπτει από το άρθρο 33 του νέου νόμου 5027/2023  που συστήνεται και τηρείται στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο του 33  με τίτλο”  Σύσταση Μητρώου για Σωματεία Γενικού Σκοπο” του νέου νόμου 5027/2023  «  1. Στο Υπουργείο Εσωτερικών συστήνεται και τηρείται ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο, προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), με σκοπό την καταχώριση, την εγγραφή και την επικαιροποίηση στοιχείων των Σωματείων Γενικού Σκοπού του ν. 281/1914 (Α’ 171) και των άρθρων 61 έως 108 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984, Α’ 164), τα οποία εποπτεύονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας. Το ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο αποτελεί λειτουργικό μέρος της δημόσιας βάσης δεδομένων Ο.Κοι.Π., του ν. 4873/2021 (Α’ 248) και οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας αποτελούν τον υπεύθυνο επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 4624/2019 (Α’ 137).

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται οι ειδικότεροι όροι, οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές λεπτομέρειες της λειτουργίας του ειδικού ηλεκτρονικού μητρώου, καθορίζονται τα δικαιολογητικά και οι πληροφορίες που υποβάλλονται ή αντλούνται ηλεκτρονικά, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος.

3. Έως την έναρξη λειτουργίας του ειδικού ηλεκτρονικού μητρώου, τα Σωματεία Γενικού Σκοπού που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του παρόντος, εξακολουθούν να υποβάλλουν στοιχεία προς την αρμόδια υπηρεσία εποπτείας τους, η οποία εδρεύει στην οικεία περιφέρεια ».

«  Σκοπός της παρούσας διάταξης είναι η σύσταση και τήρηση ειδικού ηλεκτρονικού μητρώου, στο οποίο θα εγγράφονται και θα καταχωρίζουν έγγραφα και πληροφορίες, τα Σωματεία Γενικού Σκοπού, τα οποία διέπονται από τις διατάξεις του ν. 281/1914 (Α’ 171) και τα άρθρα 61 έως 108 του Αστικού Κώδικα στο πλαίσιο της εποπτείας τους από τις περιφέρειες της χώρας. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζονται η μέγιστη διαφάνεια και λογοδοσία, η επίτευξη ουσιαστικής εποπτείας από τις αρμόδιες υπηρεσίες και η απλούστευση των χρονοβόρων και πολύπλοκων διαδικασιών, στο πλαίσιο μιας εθνικής και συνεκτικής πολιτικής απλούστευσης διοικητικών διαδικασιών, μέσω της αξιοποίησης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Τα προσδοκώμενα οφέλη είναι πολλαπλά για τα σωματεία, τους πολίτες, αλλά και την ίδια τη δημόσια διοίκηση, εφόσον δια της παρούσας ρύθμισης αναμένεται σημαντική μείωση τόσο του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, αλλά και του παρόντος διοικητικού κόστους » σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση του άρθρου 33 του ν. 5027/2023.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.