Quantcast
Κυβερνητικοί ελιγμοί με στόχο μίνι-συμφωνία χωρίς παράταση μνημονίου - enikonomia.gr
share

Κυβερνητικοί ελιγμοί με στόχο μίνι-συμφωνία χωρίς παράταση μνημονίου

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Ένα μίνιμουμ συμφωνίας αναζητά η ελληνική ομάδα που βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες με στόχο να υπάρξει κάποια ουσιαστική πρόοδος για το ελληνικό θέμα κατά την Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης ώστε να μην δεχθεί η Κυβέρνηση νέα παράταση του μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ο υπουργός επικρατείας κ. Νίκος Παπάς και ο Πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γιώργος Χουλιαράκης βρέθηκαν από χθες στις Βρυξέλλες αναζητώντας μια λύση για το δημοσιονομικό.

Ειδικότερα, ενημέρωσαν το επίτροπο για τα οικονομικά κ. Πιέρ Μοσχοβισί με τον οποίο συναντήθηκαν χθες το βράδυ ότι η Ελλάδα μπορεί να δεχθεί για το 2015 το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% του ΑΕΠ που προτείνουν και οι θεσμοί.

Δεν μπορούν όμως να δεχθούν και το στόχο για πρωτογενές στο 2,5% του που προτείνουν οι δανειστές για το 2016 και ζήτηση να υποχωρήσει η πρόβλεψη για το επόμενο χρόνο στο 2% του ΑΕΠ ή και το 1,5% του ΑΕΠ που ταυτίζεται και με την ελληνική πρόταση.

Η πρόταση μπορεί να ακούγεται απολύτως τεχνικά αλλά έχει βάση και σε ότι αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν τόσο φέτος όσο και για τον επόμενο χρόνο ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα πήγε χωρίς συνολικά αναθεωρημένη πρόταση για όλα τα σημεία που υπήρχαν διαφορές.

Ωστόσο το υπουργείο οικονομικών είναι έτοιμο να παρουσιάσει ενισχυμένη πρόταση με την οποία θα κλείσει κατά 400-500 εκατ. ευρώ το κενό των 2 δις ευρώ που χωρίζει την ελληνική πρόταση από την πρόταση των δανειστών.

Ο κ. Μοσχοβισί ξεκαθάρισε ότι μπορεί να γίνουν παρεμβάσεις σε κάποια από τα πιο αιχμηρά μέτρα της πρότασης (πχ η αύξηση του ΦΠΑ στα ηλεκτρικό ρεύμα ή η κατάργηση του ΕΚΑΣ) αλλά πάντως βάση για την διαπραγμάτευση αποτελεί η πρόταση των δανειστών και όχι η ελληνική πρόταση.

Επιφυλάχθηκε επίσης να απαντήσει στο συγκεκριμένο αίτημα της ελληνικής αποστολής τονίζοντας ότι οι αλλαγές των στόχων θα πρέπει να συναποφασιστούν και από τους θεσμούς που εξετάζουν το ελληνικό πρόγραμμα.

Η ελληνική πλευρά αναζητά εναγωνίως μια επιμέρους συμφωνία ώστε να μην χρειαστεί νέα παράταση στο παλιό πρόγραμμα που θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα και στην οικονομία ενώ θα έβαλε την Ελλάδα σε ένα νέο κύκλο πιέσεων από τους δανειστές.

 

Σενάρια παράτασης

Το θέμα είναι ότι ενώπιον των εμποδίων που υπάρχουν για την επίτευξη συμφωνίας η πλευρά των δανειστών συζητά εδώ και καιρό, μια νέα παράταση του ελληνικού προγράμματος χωρίς όμως να έχει γίνει ξεκάθαρο με το θέμα της χρηματοδότησης.

Την ανάγκη για παράταση υποδεικνύει και το γεγονός ότι στις 14 του μήνα το γερμανικό κοινοβούλιο κλείνει για καλοκαιρινές διακοπές και άρα δεν θα μπορεί να εγκρίνει την εκταμίευση χρημάτων προς την ελληνική πλευρά ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία μέχρι και το τέλος του μήνα.

Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι κατά κοινή ομολογία τα ανοιχτά θέματα της Ελλάδας είναι πολλά και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επιλυθούν.

Ακόμη όμως και αν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να υπάρχει χρόνος στην Ελλάδας για να εφαρμόσει τα μέτρα τα οποία θα συμφωνήσει.

Από την άλλη μεριά βέβαια υπάρχει και το καυτό θέμα της δόσης ύψους 1,6 δις ευρώ προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα αλλά και των τεράστιων λήξεων ύψους 7,7 δις ευρώ που έρχονται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal η ιδέα για παράταση του προγράμματος μέχρι Μάρτιο προτάθηκε από την πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ κατά τελευταία συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα του πρότεινε να συμφωνήσει στα μέτρα της πρόταση των δανειστών και στην συνέχεια τα 10,9 δις ευρώ που παρακρατά σήμερα ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός Σταθερότητας ( ESΜ) αλλάξουν χρήση και να δοθούν ως χρηματοδότηση.

Η πρόταση του κ. Γουνκέρ σύμφωνα με το δημοσίευμα απορρίφθηκε ως απαράδεκτη.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.