Quantcast
MyDATA: Πρόστιμα και «λουκέτα» από 31 Οκτωβρίου σε όσους δεν διαβιβάζουν αποδείξεις - enikonomia.gr
share

MyDATA: Πρόστιμα και «λουκέτα» από 31 Οκτωβρίου σε όσους δεν διαβιβάζουν αποδείξεις

δημοσιεύτηκε:

Αντιμέτωπες με “βαριά” πρόστιμα και  “λουκέτα” θα βρίσκονται από τις 31 Οκτωβρίου 2022 οι επιχειρήσεις που δεν θα διαβιβάζουν εμπρόθεσμα δεδομένα αποδείξεων στην πλατφόρμα «myDATA» μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της  ΑΑΔΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:

Τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους υπόχρεους  θα διαμορφώνονται ανάλογα με τον τύπο των «βιβλίων»  που έχουν. Δηλαδή θα κυμαίνονται μεταξύ 250, ευρώ, 500 ευρώ και  1.000 ευρώ.  Επίσης επισημαίνεται πως οι υπόχρεοι θα βρίσκονται αντιμέτωποι με λουκέτο της επιχείρησης τους  για διάστημα από 2 έως και 10 ημέρες εάν μετά  από μερικό επιτόπιο έλεγχο διαπιστωθεί μη έκδοση ή μη διαβίβαση στοιχείων.

Όπως προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις,  σε περίπτωση διαπίστωσης μη διαβίβασης των δεδομένων των συνόψεων εκδοθέντων παραστατικών εσόδων λιανικής, που διαβιβάζονται στην πλατφόρμα «myDATA», επιβάλλεται στην υπόχρεη οντότητα:

  • Πρόστιμο ύψους ίσου με το 50% επί του Φ.Π.Α. που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Αυτό ισχύει σε περίπτωση  πράξεων που επιβαρύνονται με Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.
  • Πρόστιμο από 250 ευρώ αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και πρόστιμο αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
  • Για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., επιβάλλεται  πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
  • Πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του αρχικού προστίμου επιβάλλεται σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.