Quantcast
NIESR: Μονόδρομος το κούρεμα χρέους για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ - enikonomia.gr
share

NIESR: Μονόδρομος το κούρεμα χρέους για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Σημαντικό χαρακτηρίζει τον κίνδυνο ενός άτακτου Grexit το Βρετανικό Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR), που κυκλοφόρησε τις τελευταίες προβλέψεις του για το Ηνωμένο Βασίλειο και την παγκόσμια οικονομία περιλαμβάνοντας και προβλέψεις για την Ευρωζώνη, όπως αναφέρει ο Guardian. Για τις διαπραγματεύσεις και το αποτέλεσμα τους ο επικεφαλής του Ινστιτούτου αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί  είτε θα οδηγήσουν σε ένα Grexti και θα αναλάβουν τον κίνδυνο που πραγματικά δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί λογικά ή θα προχωρήσουν σε κάποια διαγραφή του χρέους.

Η Ελλάδα, αναφέρει στην έκθεση το το Think Tank, ανέλαβε την υλοποίηση μιας εξαιρετικά δύσκολης προσαρμογής από την έναρξη της κρίσης: μεταξύ του 2009 και του 2014 το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο της κυβέρνησης μειώθηκε κατά 11,7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να καταρρεύσει κατά 25% και η ανεργία να αυξηθεί στο 27,5%.

Ως εκ τούτου συνεχίσει η έκθεση του NIESR, το βάρος του χρέους αυξήθηκε. Η βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη έγινε αδύνατη χωρίς την περαιτέρω διεθνή οικονομική στήριξη και μεταρρύθμιση της οικονομίας. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία εντός των προσεχών εβδομάδων, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μιας ελληνικής χρεοκοπίας και μια άτακτης εξόδου από τη νομισματική ένωση. Η Ελλάδα βέβαια αντιπροσωπεύει μόνο το 2% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ παρόλα αυτά θα υπάρξουν κίνδυνοι διάχυσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη και στο ίδιο το ευρώ.

«Το ΔΝΤ δήλωσε σαφέστατα ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο» ανέφερε ο διευθυντής του NIESR Jonathan Portes υπογραμμίζοντας ότι «γι ‘αυτό πρέπει να διαγραφεί». Και αυτό μπορεί να γίνει, συνέχισε ο Jonathan Portes, «επεκτείνοντας την διάρκεια των δανείων, προσποιούμενοι ότι δεν τα διαγράφετε, μια που δεν αλλάζετε την ονομαστική τους αξία, αν και όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει με οικονομικούς όρους κάτι τέτοιο».

Ακόμη και αισιόδοξες προβλέψεις της Επιτροπής, που  δόθηκαν στη δημοσιότητα τν Τρίτη εξακολουθούν να εμφανίζουν την Ελλάδα με ένα χρέος 180% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος. Το μήνυμα του ΔΝΤ είναι σαφές, νομίζω, εδώ και καιρό συνεχίζει ο επικεφαλής του NIESR.

Ουσιαστικά οι Ευρωπαίοι πολιτικοί  είτε θέλουν να οδηγήσουν την Ελλάδα να βγει από το ευρώ και να αναλάβουν τον κίνδυνο που πραγματικά δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί λογικά  ή πρόκειται να αναγνωρίσουν την οικονομική πραγματικότητα, αν θέλουν την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, και να προχωρήσουν σε κάποια διαγραφή του χρέους.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.