Quantcast
Ο Τσίπρας πήρε τα «ηνία» της διαπραγμάτευσης - enikonomia.gr
share

Ο Τσίπρας πήρε τα «ηνία» της διαπραγμάτευσης

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπολου

 

Σε τρία επίπεδα συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με στόχο να υπάρξει επιτέλους συμφωνία το αργότερο μέχρι και την επόμενη Σύνοδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωομάδας στις 11 Μαίου.

Τα ηνία της διαπραγμάτευσης έχει πάρει πλέον ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τρίπρας ο οποίος σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται σε τακτική τηλεφωνική επαφή με την Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Α. Μέρκελ και όποτε χρειαστεί τους εκπροσώπους των θεσμών.

Mάλιστα το Σαββατοκύριακο συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του Eurogroup κ. Γκερούντ Νταϊσλεμπλούμ ενώ ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος είναι ενταγμένος στην «Πρωθυπουργική ομάδα» μίλησε χθες με τα στελέχη της Ομάδας των Βρυξέλλων.

Σε ενδιάμεσο επίπεδο εργάζονται οι εργασίες της «Ομάδας της Φρανκφούρτης» Στην ομάδα αυτή από την Κυβέρνηση μετέχει ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παπάς και από την πλευρά των θεσμών ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόουλ Τόμσεν, το εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ και ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, Λουκ Τολονιάν. Αποστολή της ομάδας που συστάθηκε μετά την πρωτοβουλία της ομάδας των 8 στο πλαίσιο τη προηγούμενης Συνόδου Κορυφής είναι να επεξεργάζεται τα προβλήματα που προκύπτουν από τις τεχνικές διαπραγματεύσεις με την Ομάδα των Βρυξελλών.

Το τρίτο και βασικό επίπεδο είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και των εκπροσώπων από την ΕΕ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που αποτελούν την γνωστή πια Ομάδα των Βρυξελλών.

Σήμερα το απόγευμα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις που διακόπηκαν την Πέμπτη πριν από το «ναυάγια» της Ρίγας.

Ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής κ. Νίκος Θεοχαράκης και η ομάδα θα έχουν τηλεδιάσκεψη με τους κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ρίσι Κοχιάλ (ΔΝΤ) με στόχο να διαμορφώσουν μια νέα ατζέντα θεμάτων. Που θα συζητηθούν τις επόμενες μέρες.

Την Τρίτη θα υπάρξει ενημέρωση για τις νέες προτεραιότητες της Κυβέρνησης και την Τετάρτη θα βρεθούν στις Βρυξέλλες για να συνεχίσουν τις απευθείας διαπραγματεύσεις.

 

Στοχευμένες υποχωρήσεις

Το περασμένο Σάββατο ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη προκειμένου ο δεύτερος να τον ενημερώσει για το Eurogroup της Ρίγας.

Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός είχε μια σειρά από τηλεφωνικές επαφές που είχαν ως στόχο τόσο την άρση του αδιεξόδου όσο και την χάραξη μιας αποτελεσματικότερης στρατηγικής μέχρι και την συμφωνία με τους δανειστές.

Πληροφορίες από Κυβερνητικούς αξιωματούχους θέλουν να διαμορφώνεται μια πιο εμπλουτισμένη νέα ελληνική πρόταση της Κυβέρνησης ακόμη και για το θέμα «ταμπού» του ασφαλιστικού.

Συγκεκριμένα εκτός από τις πρόωρες συντάξεις για τα ευγενή ταμεία η Κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να επανεξετάσει και ακραίες περιπτώσεις πολύ υψηλών επικουρικών συντάξεων προκειμένου να γίνουν περικοπές.

Αποφασίστηκε επίσης ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά το δημοσιονομικό πακέτο ώστε τα φορολογικά μέτρα της Κυβέρνησης να γίνουν πιο αξιόπιστα.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι δανειστές έχουν σχεδόν αποδεχθεί το φόρο πολυτελών διακοπών που θα κλιμακώνεται από το 1 έως και 4 ευρώ ανάλογα με τα αστέρια του καταλύματος ή του ξενοδοχείου και δεν επιμένουν σε άμεση αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ.

Αγκάθι παραμένει η εμμονή των δανειστών για μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2016 και μετά. Η ελληνική πλευρά ετοιμάζει απτά επιχειρήματα εναντίον της επιλογής αυτής αφού θα συντηρούν την λιτότητα και θα ακυρώνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τα εργασιακά όπου επισήμως η Κυβέρνηση παραμένει στο δόγμα του δεν αλλάζει τίποτα και στην εμμονή για την αύξηση των κατώτερων μισθών και της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Τέλος στο αγκάθι των αποκρατικοποιήσεων θεωρείται ότι υπάρχει πεδίο συνεννόησης με την αποδοχή κε μέρους των δανειστών τις πρότασης της ελληνικής πλευρά να υπάρχει ρήτρα επενδύσεων και ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας (33% κατ ελάχιστον) σε κάθε περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου που αξιοποιείται.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.