Quantcast
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ερώτηση για μη είσπραξη δασμών λόγω υποκοστολόγησης κινεζικών προϊόντων - enikonomia.gr
share

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ερώτηση για μη είσπραξη δασμών λόγω υποκοστολόγησης κινεζικών προϊόντων

δημοσιεύτηκε:

Ερώτηση  για τη μη είσπραξη δασμών λόγω υποκοστολόγησης κινεζικών προϊόντων κατέθεσαν στη Βουλή  οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με πρώτους υπογράφοντες την Τόνια Αντωνίου και τον επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος Μιχάλη Κατρίνη.

Όπως είπαν οι βουλευτές «από τις υποθέσεις που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, φαίνεται ότι τα διαφυγόντα έσοδα από τη μη είσπραξη δασμών αγγίζουν το ιλιγγιώδες ποσοστό του 17% των παραδοσιακών ιδίων πόρων της Ε.Ε., ειδικά τα έτη 2018 και 2019, κάτι που υποδηλώνει ότι τα οργανωμένα κυκλώματα τελωνειακής απάτης λειτούργησαν ως «Λερναία Ύδρα».

Οι έλεγχοι της OLAF

Οι βουλευτές συμπλήρωσαν  ότι «η ΑΑΔΕ, όσο και οι ελληνικές κυβερνήσεις, αποσιώπησαν τη διενέργεια και την εξέλιξη των ελέγχων της OLAF και μόνο ύστερα από Επίκαιρη Ερώτηση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, που απαντήθηκε από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο στις 10 Οκτωβρίου 2022, έγινε επισήμως γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε το Μάιο το κοινοποιηθέν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποσό των εκτιμώμενων απωλειών από δασμούς για ελέγχους που διεξήχθησαν την περίοδο από το 2015 έως τον Αύγουστο του 2019» χωρίς, ωστόσο, να αποκαλυφθεί το ακριβές ποσό.

Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές ρωτούν ποιο είναι το ποσό των εκτιμώμενων απωλειών από δασμούς που καταβλήθηκε τον Μάιο του 2022 στον Προϋπολογισμό της ΕΕ από το ελληνικό κράτος, εάν είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα καταλογίστηκε μακράν το υψηλότερο ποσό απωλειών από δασμούς, σε ποιες ενέργειες καταλογισμού ευθυνών έχετε προβεί για όσους διενεργούσαν τις υποκοστολογημένες εισαγωγές κά.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.