Quantcast
Πράετ: Δεν υπάρχει ταμπού για την ΕΚΤ - enikonomia.gr
share

Πράετ: Δεν υπάρχει ταμπού για την ΕΚΤ

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξετάζει διεξοδικά και χωρίς «ταμπού» τα μέτρα αύξησης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πέτερ Πράετ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.

«Δεν υπάρχουν ταμπού», διαβεβαίωσε ο Πράετ, που είναι ένα από τα έξι μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση κατά την οποία η επίτευξη του στόχου μας για τον πληθωρισμό θα μπορούσε και πάλι να μετατεθεί χρονικά.

Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι αυτός ο κίνδυνος είναι πραγματικός», δήλωσε ο Πράετ. Η ΕΚΤ, που είναι ο θεματοφύλακας του ευρώ, πιέζει συνεχώς από το 2012 για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο επίπεδο που εκείνη κρίνει επιθυμητό, δηλαδή «κοντά αλλά χαμηλότερα από το 2%».

«Αυτό θα το αξιολογήσουμε τον Δεκέμβριο, ιδίως υπό το φως των νέων οικονομικών προβλέψεων» που θα ανακοινώσει όπως κάθε τρίμηνο η ΕΚΤ, πρόσθεσε ο Βέλγος οικονομολόγος.

«Το διοικητικό συμβούλιο έχει στείλει ένα ισχυρό μήνυμα. Είναι έτοιμο να εξαγάγει τα συμπεράσματα από την αξιολόγηση της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο Πράετ.

Η ΕΚΤ έχει μειώσει το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,05%, ενώ το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων βρίσκεται στο επίπεδο του -0,20%.

Σε ό,τι αφορά την εκ νέου μείωση αυτού του επιτοκίου, «αναλύουμε τη δική μας εμπειρία σε αυτό το θέμα και παρακολουθούμε αυτή άλλων χωρών» δήλωσε ο Πράετ.

«Ο γενικότερος αντίκτυπος στην οικονομία είναι ευνοϊκός. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, υπάρχει ένας αρνητικός αντίκτυπος στα περιθώρια κερδους, αλλά ωφελούνται από τον θετικό αντίκτυπο στο σύνολο της οικονομίας», είπε ο Πράετ.

Η κεντρική τράπεζα ανησυχεί για την ισχύ και την επιμονή παραγόντων που εμποδίζουν την επάνοδο του πληθωρισμού στα επιθυμητά επίπεδα, όπως η μείωση των τιμών του πετρελαίου και η οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα.

Ο Πράετ εκτιμά ότι «ο κίνδυνος αποπληθωρισμού είναι πολύ μικρός», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι ο «κίνδυνος διολίσθησης σε ένα καθεστώς πολύ αδύναμης ανάπτυξης και πληθωρισμού είναι απολύτως πραγματικός».

Για να αποτραπεί αυτή η κατάσταση, η ΕΚΤ έχει καλέσει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις. «Είναι αναγκαίο να δεσμευθούν πραγματικά σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.