Quantcast
Τα υποθηκοφυλακεία μπαίνουν στην ψηφιακή εποχή - Τι αλλάζει - enikonomia.gr
share

Τα υποθηκοφυλακεία μπαίνουν στην ψηφιακή εποχή – Τι αλλάζει

δημοσιεύτηκε:

υποθηκοφυλακεία ολόκληρης της Ελλάδας εισέρχονται σταδιακά στην ψηφιακή εποχή. Δηλαδή θα ψηφιοποιηθούν όλα τα βιβλία μεταγραφών (μερίδων), υποθηκών, κατασχέσεων, διεκδικήσεων, εκθέσεων, ενεχύρων όπως και τα αντίστοιχα αρχεία τους και τα αλφαβητικά ευρετήρια. Σημειώνεται δε πως το έργο της ψηφιοποίησης των υποθηκοφυλακείων της χώρας έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, έχει προϋπολογισμό 238,4 εκατ. ευρώ και αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.

Οι μεταβιβάσεις 

Με αυτόν τον τρόπο αλλάζει το τοπίο στις μεταβιβάσεις ακινήτων καθώς διευκολύνεται τα μέγιστα ο έλεγχος για την ύπαρξη βαρών στα ακίνητα ( υποθήκες, κατασχέσεις κλπ) μια διαδικασία η οποία δια της χειρόγραφης οδού μπορούσε να απαιτήσει ακόμα και μήνες ταλαιπωρίας.

Τα υποθηκοφυλακεία

Υπενθυμίζεται πως ήδη τρία υποθηκοφυλακεία, της Νέας Σμύρνης, της Σαλαμίνας και του Βύρωνα, πέρασαν στην ψηφιακή εποχή και έως το τέλος Μαρτίου θα έχει ψηφιοποιηθεί το αρχείο όλων των υποθηκοφυλακείων Αττικής και Θεσσαλονίκης. Μάλιστα  οι δικηγόροι μπορούν να αντλούν με λίγα κλικ μέσω της πλατφόρμας archive.ktimatologio.gr αρχεία υποθηκοφυλακείων που έχουν ψηφιοποιηθεί, όπως αναφέρει η Κοινή Απόφαση των  υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Υπολογίζεται δε πως θα ψηφιοποιηθούν περισσότερες από 600 εκατομμύρια σελίδες που υπάρχουν στα 390 υποθηκοφυλακεία της χώρας.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.