Quantcast
Τσακλόγλου: Έτσι θα μειωθεί το χάσμα σε αμοιβές και συντάξεις των δύο φύλων - enikonomia.gr
share

Τσακλόγλου: Έτσι θα μειωθεί το χάσμα σε αμοιβές και συντάξεις των δύο φύλων

δημοσιεύτηκε:

«Κάθε είδους πολιτική που ενθαρρύνει τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό συμβάλλει στη μείωση του συνταξιοδοτικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου και σημείωσε ότι τα ποσοστά ανεργίας των γυναικών είναι υψηλότερα από αυτά των ανδρών και οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε διευθυντικές θέσεις και στην επιχειρηματικότητα.

Μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε η Βελγική Προεδρία της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με θέμα το συνταξιοδοτικό χάσμα των 2 φύλων, ο κ. Τσακλόγλου είπε ότι
στα περισσότερα κράτη μέλη τα συνταξιοδοτικά συστήματα είναι, κυρίως, διανεμητικά και αυτό σημαίνει ότι «οι μισθολογικές διαφορές μεταφράζονται σε συνταξιοδοτικές διαφορές.»
Τα μέτρα για την μείωση των διαφορών
Ο κ. Τσακλόγλου είπε ότι μεταξύ των πολιτικών που μπορούν να ακολουθηθούν για μετριαστούν οι διαφορές είναι:
– Διαθεσιμότητα υψηλής ποιότητας βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών που να καλύπτουν όλο τον πληθυσμό, καθώς και δραστηριότητες ολοήμερου σχολείου,
– Προώθηση ευέλικτων μορφών εργασίας,
– Ενθάρρυνση και προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας,- υιοθέτηση πολιτικών, με στόχο να σπάσει η “γυάλινη οροφή” και
– Παροχή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης σε περιόδους άδειας μητρότητας, ανεργίας και φροντίδας ατόμων με αναπηρία ή ηλικιωμένων μελών της οικογένειας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, «παρόλο που στις περισσότερες χώρες το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι υψηλότερο από αυτό των ανδρών, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε σχολές STEM (φυσικών επιστημών, μηχανικών κλπ), που προσφέρουν υψηλές αποδοχές.
Επομένως, θα πρέπει να υπάρξει:

  •  Ενθάρρυνση των γυναικών να συμμετέχουν στους τομείς STEM. Επιπλέον, οι συνταξιοδοτικές πολιτικές μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κάλυψη του συνταξιοδοτικού χάσματος.
  •   Κατάργηση των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση που απευθύνονται κυρίως στις γυναίκες.
  •   Εξάλειψη των διαφορών φύλου στην εκ του νόμου νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης.
  •  Προώθηση συνταξιοδοτικών συστημάτων που ενσωματώνουν μία “εθνική” σύνταξη, η οποία καταβάλλεται απευθείας από τον προϋπολογισμό ή μία κατώτατη σύνταξη.

Σε όλα τα κράτη-μέλη, τα κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα παίζουν όλο και σημαντικότερο ρόλο, αλλά, συνήθως, ο “οικονομικός αλφαβητισμός” των γυναικών είναι χαμηλότερος από αυτόν των ανδρών.  Κατά συνέπεια, είναι επιθυμητή η προώθηση προγραμμάτων χρηματοοικονομικής παιδείας, είπε ο υφυπουργός.

Επίσης, ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε ότι κανένας μεμονωμένος δείκτης δεν μπορεί να δώσει μία πλήρη εικόνα όλων των πτυχών του χάσματος αμοιβών ή των συνταξιοδοτικών διαφορών μεταξύ των φύλων. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ποικίλοι δείκτες για την παρακολούθησή τους.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.