Quantcast
Ιδιοκτήτες ακινήτων: Τελευταία ημέρα για τις δηλώσεις λύσης μισθωτηρίων - enikonomia.gr
share

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Τελευταία ημέρα για τις δηλώσεις λύσης μισθωτηρίων

δημοσιεύτηκε:

Έως σήμερα θα πρέπει οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες ακινήτων να καταθέσουν στην Εφορία τυχόν αλλαγές που έχουν γίνει στα ενεργά μισθωτήρια συμβόλαια. Η προθεσμία αφορά στη δήλωση λύσης των μισθώσεων ακινήτων που έληξαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Όπως αναφέρεται σε απόφαση  της ΑΑΔΕ «σε περίπτωση που συμφωνία μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», έχει λυθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει μέχρι την 31η Αυγούστου 2023 την ημερομηνία της λύσης, διαφορετικά η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ». Συνεπώς εάν υπόχρεοι δεν το πράξουν μέχρι σήμερα, τότε κινδυνεύουν να  καταβάλλουν φόρο για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει.

Επίσης, η ίδια προθεσμία αφορά τις  λήξεις που έγιναν μέχρι 31/12/2022 και δεν έχουν δηλωθεί από εκμισθωτές ακινήτων.

Η διαδικασία ανάρτησης

Επίσης επισημαίνεται ότι η λίστα των στοιχείων των μισθωτηρίων και η διαδικασία ανάρτησης είναι η εξής:

  • Δήλωση. Οι εκμισθωτές ακίνητης περιουσίας πρέπει να δηλώνουν όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την ημερομηνία που λαμβάνει χώρα η τροποποίηση της ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία.
  • Ανάρτηση: Στην ΑΑΔΕ πρέπει να αναρτάται κάθε πράξη.
  • Ημερομηνία ανάρτησης. Αυτό είναι αναγκαίο να γίνει με την παραλαβή των κλειδιών από τον ενοικιαστή.
  • Χωρίς υποβολή δήλωσης: Οι συμβάσεις εξακολουθούν να ισχύουν εάν δεν υποβληθούν οι δηλώσεις.
  • Σύναψη συμφωνίας: Η αρχική σύναψη μίσθωσης πρέπει να γίνεται πάντα με έγγραφο μισθωτήριο.
  • Σύνταξη μισθωτηρίων: Αυτά συντάσσονται εγγράφως μετά υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
  • Πλήρης αναγραφή: Στο μισθωτήριο θα πρέπει να αναγράφονται με απόλυτη σαφήνεια οι υποχρεώσεις του μισθωτή σε ό,τι αφορά τη συντήρηση και τις επισκευές ακινήτου , τις κοινόχρηστες δαπάνες κλπ.
  • Ασφάλιση κτιρίου: Πρέπει να αναφέρεται και η ασφάλιση του κτιρίου, η χρήση των κοινόχρηστων κτιρίων αλλά και ισχύουσες απαγορεύσεις εκ του κανονισμού πολυκατοικίας.
  • Προθεσμία δήλωσης λύσης: Η δήλωση λύσης της μίσθωσης πρέπει να αναρτάται στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ μόνο μετά την απόδοση του ακινήτου και των κλειδιών του.
  • Παράδοση κλειδιών: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα πρέπει να παραδίδουν τα κλειδιά ακινήτου που εκμισθώνουν σε νέο ενοικιαστή εάν εκείνος δεν υπογράψει πρώτα σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος με τον πάροχο της επιλογής του.

Για να δηλωθούν ξεχωριστά τα ανείσπρακτα ενοίκια και για να μη φορολογηθούν θα πρέπει ο ιδιοκτήτης πριν από την ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων Ε2 και Ε1 να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥ.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.