Quantcast
Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης για 100.000 ΙΧ και το 2015! - enikonomia.gr
share

Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης για 100.000 ΙΧ και το 2015!

δημοσιεύτηκε:

Του  Γιώργου Κ. Ανδρή

[email protected]

«Πάγωσαν» οι περίπου 100.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω στο άκουσμα και μόνο της είδησης πως θα καταβάλουν κανονικά και το 2015 το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης για τα οχήματά τους ενώ επίσης αμετάβλητα παραμένουν και τα Τεκμήρια Διαβίωσης.
Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη κήρυξη πρόωρων εκλογών και τη διάλυση της Βουλής καθώς τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών δεν πρόλαβαν να περάσουν το περίφημο «Περιουσιολόγιο» που θα καταργούσε τόσο τα Τεκμήρια Διαβίωσης όσο και το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης.
Συνεπώς όσοι διατηρούν σε κυκλοφορία τα αυτοκίνητά τους που κινούνται με κινητήρες άνω των 1.929 κ.εκ. σύμφωνα με τη νομοθεσία θα καταβάλουν κανονικά το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης που τους αναλογεί βάσει του κυβισμού του κινητήρα ενώ παράλληλα θα πρέπει να «καλύψουν» και το αντίστοιχο Τεκμήριο Διαβίωσης που προκύπτει.

Φοροελαφρύνσεις και απαλλαγές
Να υπενθυμίσουμε πως εξαιρούνται από την καταβολή Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης τα οχήματα με πρώτη Αδεια Κυκλοφορίας έως 31/12/2005 ενώ για τα νεώτερα ισχύει η έκπτωση 30% για όσα έχουν «κλείσει» 5ετία (5-10 έτη κυκλοφορίας) ενώ όσα υπρεβαίνουν τη 10ετία εξαιρούνται από την καταβολή του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης.

Στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα για τον προσδιορισμό του Τεκμηρίου Διαβίωσης αλλά και του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης λαμβάνεται υπόψιν η πρώτη άδεια κυκλοφορίας του οχήματος στο κράτος-μέλος που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά και όχι η ημερομηνία εισαγωγής του στην Ελλάδα…

Τα τεκμήρια διαβίωσης υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό του κινητήρα και μειώνεται κατά 30% για οχήματα που κυκλοφορούν από 5 έως 10 χρόνια και κατά 50% για αυτοκίνητα που κινούνται πάνω από 10 έτη…

 

Δείτε αναλυτικά τα ποσά στους παρακάτω πίνακες:


 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.