Quantcast
"O επόμενος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει πια να μιλά απταίστως ελληνικά" - enikonomia.gr
share

“O επόμενος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει πια να μιλά απταίστως ελληνικά”

δημοσιεύτηκε:

Για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα μίλησε ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης, πρώην πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της ίδιας πόλης και πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης «Frankfurter Gesellschaft», Ρίντιγκερ Φράιχερ φον Ρόζεν.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ρόζεν τόνισε ότι «σήμερα βρισκόμαστε σε ένα τούνελ στο οποίο διαφαίνεται φως. Είμαστε σαφώς σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πέρυσι. Υπάρχουν θετικές εξελίξεις. Η πρόοδος είναι ευδιάκριτη (στην Ελλάδα), δεν υπάρχει πόνος χωρίς κέρδος».

«Το κλίμα έχει αλλάξει τόσο που ο επόμενος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει πια να μιλά απταίστως ελληνικά», είπε χαριτολογώντας, ωστόσο συμπλήρωσε ότι, «το κλίμα παίζει ασφαλώς ένα ρόλο, πρέπει όμως να υποστηρίζεται και από τους ανάλογους αριθμούς».


Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του Ρίντιγκερ Φράιχερ φον Ρόζεν, ο οποίος έλαβε μέρος στο Πολυσυνέδριο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου (που γίνεται στην Αθήνα με θέμα «Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας: Επενδύσεις-Καινοτομία-Ανάπτυξη») στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Κύριε καθηγητά, υπήρξατε πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης. Η κ. Λαγκάρντ και ο Αμερικανός Πρόεδρος συγχαίρουν τον κ. Τσίπρα για τις προόδους της Ελλάδας. Τι λέτε εσείς στη Φρανκφούρτη, στο Βερολίνο;

Ρίντιγκερ Φράιχερ φον Ρόζεν:

Κάναμε ένα ανάλογα εξαιρετικό συνέδριο με αυτό του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου το Μάιο στην Φρανκφούρτη όπου ήταν και ο κ. Στουρνάρας. Η γερμανική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Δεν έχουμε κανένα απολύτως ενδιαφέρον να βγει κάποιο μέλος από την ΕΕ και λυπούμαστε πολύ για την έξοδο της Μ. Βρετανίας διότι την αποδυναμώνει. Η γερμανική κυβέρνηση, ιδίως η Γερμανίδα καγκελάριος έχει πάντα επιμείνει να παραμείνει η Ελλάδα στην νομισματική ένωση με τις συνέπειες τις οποίες συνδέονται με αυτό. Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα τούνελ στο οποίο διαφαίνεται φως. Η διαδικασία του ελλείμματος εντός της ΕΕ έχει λήξει, η Κομισιόν αξιολογεί τα ήδη επιτευχθέντα μεταρρυθμιστικά βήματα ως πολύ θετικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πως εξηγείτε τα συγχαρητήρια της κας Λαγκάρντ;

Ρίντιγκερ Φράιχερ φον Ρόζεν:

Είμαστε σαφώς σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πέρυσι. Υπάρχουν εξελίξεις κάτι το οποίο εκτίμησε και η Κομισιόν. Το ίδιο βλέπει και το ΔΝΤ. Υπήρχαν σοβαρές διαφωνίες με το ΔΝΤ και από τότε μέχρι την έκφραση ευγενικών συγχαρητηρίων της κ. Λαγκάρντ προς στον κ. Τσίπρα υπάρχει τεράστια απόσταση. Υπάρχουν θετικές εξελίξεις. Η πρόοδος είναι ευδιάκριτη, δεν υπάρχει πόνος χωρίς κέρδος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Θα προτείνατε σε Γερμανούς επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα;

Ρίντιγκερ Φράιχερ φον Ρόζεν:

Ο κατάλογος των χορηγών εδώ στο συνέδριο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου δεν είναι δα και μικρή, εκπροσωπούνται πολλές και επιτυχημενες επιχειρήσεις, η Fraport ανέλαβε περιφερειακά αεροδρόμια. Το κλίμα έχει αλλάξει, τόσο που ο επόμενος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει πια να μιλά απταίστως ελληνικά. Υπάρχουν μεγάλες συμπάθειες για την Ελλάδα στην Γερμανία, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και δεν επηρεάζονται από τις όποιες αντιπαραθέσεις κατά καιρούς. Ένα παρόμοιο συνέδριο με το ίδιο θέμα κάναμε άλλωστε, όπως προανέφερα, πέρυσι το Μάιο και στη Φρανκφούρτη.

Ήταν εξαιρετικό, με την παρουσία του κ. Στουρνάρα και το σαφές μήνυμα είναι ότι κινούμαστε σε μια σώφρονα πορεία. Το κλίμα παίζει ασφαλώς ένα ρόλο, πρέπει όμως να υποστηρίζεται και από τους ανάλογους αριθμούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Σε ποιούς τομείς θα μπορούσε να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα κατά την γνώμη σας;

Ρίντιγκερ Φράιχερ φον Ρόζεν:

Κάνω τη σύγκριση πάντα με την Κίνα η οποία έχει συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους λ.χ. την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Έχει ξεκάθαρα σχέδια. Για να έρθει μια γερμανική εταιρεία στην Ελλάδα πρέπει να υπάρξει μια κατάσταση win-win, ένα ξεκάθαρο και σταθερό φορολογικό σύστημα, ασφάλεια δικαίου, κανένας δεν το κάνει για φιλανθρωπικούς λόγους. Μετά θα αναρωτηθεί ο επιχειρηματίας, έχω τους κατάλληλους ανθρώπους εκεί; Υπάρχουν τόσοι Έλληνες οι οποίοι κάνουν λαμπρές σπουδές στο εξωτερικό…

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας δεν παίζει κανένα ρόλο; Οι Κινέζοι την βλέπουν και επενδύουν…

Ρίντιγκερ Φράιχερ φον Ρόζεν:

Η γενική θέση της Γερμανίας είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη για διάφορους λόγους. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και είναι σημαντική και για γεωπολιτικούς λόγους. Η Γερμανία θα μπορούσε να κάνει πιο ισχυρές πολιτικοστρατηγικές σκέψεις, αλλά δεν γίνεται επαρκώς όπως και σε όλη την Ευρώπη. Σε σχέση με την Κίνα η Ευρώπη υπολείπεται στο θέμα αυτό. Οι Κινέζοι από την εποχή του Μάο είχαν στρατηγικό στόχο να γίνουν μια βιομηχανική κοινωνία. Στη Γερμανία και την Ευρώπη υπάρχει στρατηγική σε επίπεδο εταιρειών, αλλά δεν είναι συνηθισμένη σε πολιτικό επίπεδο.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.