Quantcast
Συντάξεις χηρείας: Όλες οι νεότερες πληροφορίες για το κούρεμα - enikonomia.gr
share

Συντάξεις χηρείας: Όλες οι νεότερες πληροφορίες για το κούρεμα

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται κούρεμα 50% στις συντάξεις χηρείας  μετά την τριετία και στον ιδιωτικό τομέα.

Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα” ΤΑ ΝΕΑ”  οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας μετά την τριετία – σύμφωνα με τον νόμο – θα χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης (από το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου στο 35%).

Η συγκεκριμένη περικοπή εφαρμόζεται ήδη στο Δημόσιο και ακόμη δεν έχει επεκταθεί στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται, όπως αναφέρουν Τα Νέα, για μια διάταξη που έχει προβληματίσει ιδιαίτερα την κυβέρνηση, η οποία φοβούμενη το πολιτικό κόστος δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε θα τη φέρει. Πάντως, νομικοί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να καταθέσει τη ρύθμιση καθώς αν προσφύγουν οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαστικά, θα κληθεί να τους επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά της παρακράτησης.

Στην πράξη, οι αποδοχές θα περιορίζονται στο 35% της σύνταξης του θανόντος, καθώς η περικοπή του 50% που ορίζει ο νόμος αναφέρεται στο 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου που λαμβάνει ο χήρος ή η χήρα.

O αρχικός σχεδιασμός

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού η περικοπή θα πρέπει να επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις χηρείας ( ανδρών και γυναικών)  που δόθηκαν  πριν από  την 1η Οκτωβρίου 2020 και σήμερα ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται. Πηγές του υπουργείου Εργασίας τόνιζαν ότι οι σχετικές αποφάσεις  θα ανακοινωθούν σύντομα  διευκρινίζοντας   πως με  βάση τη σχετική εφαρμοστική εγκύκλιο του αρμόδιου υπουργείου για τα 3 πρώτα χρόνια μετά τον θάνατο του συνταξιούχου καταβάλλεται στον επιζώντα σύζυγο ολόκληρη η σύνταξη χηρείας η οποία ισούται με το 70% της σύνταξης του θανόντος όπως προβλέπει ο νόμος.

Μετά το πέρας της πρώτης τριετίας σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, η σύνταξη προσαρμόζεται και καταβάλλεται το ήμισυ αυτής( 35%της σύνταξης του θανόντος) εφόσον ο επιζών εργάζεται  ή αυτοαπασχολείται  ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε άλλη πηγή.

Εάν ο επιζών σύζυγος είναι ανάπηρος σε ποσοστό τουλάχιστον 67% εξακολουθεί να λαμβάνει  ολόκληρη τη σύνταξη χηρείας χωρίς περικοπή  για όσο διαρκεί η αναπηρία.

Ωστόσο η σχετική διάταξη εφαρμόστηκε στους δικαιούχους συντάξεων χηρείας (σσ.θανάτου) στο Δημόσιο και στον ΟΓΑ αλλά όχι στον ιδιωτικό τομέα ( τέως ΙΚΑ).Η εφαρμογή  της έχει παγώσει από το 2020.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.