Quantcast
WSJ: Η Αθήνα ελπίζει σε συμφωνία με τους δανειστές παρά τις διαφωνίες ΔΝΤ – ΕΕ - enikonomia.gr
share

WSJ: Η Αθήνα ελπίζει σε συμφωνία με τους δανειστές παρά τις διαφωνίες ΔΝΤ – ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

Η Αθήνα ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές εντός των επομένων ημερών παρά τις διαφωνίες που φαίνεται ότι υπάρχουν και μεταξύ των ευρωπαϊκών αρχών και του ΔΝΤ.

Όλες οι πλευρές, εκτιμά σε ρεπορτάζ της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, ελπίζουν να επιτευχθεί μια καταρχήν συμφωνία πριν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φύγουν για Ουάσινγκτον προκειμένου να συμμετάσχουν, την επόμενη εβδομάδα, στην ετήσια σύνοδο του Ταμείο.

Οι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα δέσμευση για περικοπές στον προϋπολογισμό, που επικεντρώνονται σε περικοπές συντάξεων και σε αύξηση φορολογικών εσόδων, αξίας ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ή περίπου το 3% του ελληνικού ΑΕΠ.

Ορισμένοι Έλληνες αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η καταρχήν συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΚΤ να αποκαταστήσει την κανονική ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες, η οποία αποσύρθηκε στις αρχές του 2015 όταν τότε η ελληνική κυβέρνηση υπό τον νεοεκλεγέντα ΣΥΡΙΖΑ απείλησε να απορρίψει το πρόγραμμα διάσωσης.

Μια τέτοια κίνηση από την ΕΚΤ θα τόνωνε σίγουρα την δυνατότητα των τραπεζών να δώσουν πίστωση σε επιχειρήσεις κα΄τι που έχει πολύ μεγάλη ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Η WSJ, όμως, υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ διαφωνεί με την Κομισιόν ως προς το τί μέτρα θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα για να πετύχει τους στόχους του προγράμματος διάσωσης.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι τα μέτρα είναι αρκετά για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5% μέχρι το 2018.

Το ΔΝΤ, όμως, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα μόνο της τάξης του 1,5% αν εφαρμόσει αυτά τα μέτρα.

το ΔΝΤ θέλει η Γερμανία και η υπόλοιπη ευρωζώνη να συμφωνήσουν σε χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα ως στόχο και σε μείωση του βάρους του χρέους δια μέσου αναδιάρθρωσης.

Η Γερμανία μέχρι τώρα εμφανίζεται απρόθυμη να κάνει κάτι τέτοιο.

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ περιμένουν να συζητήσουν το χρέος της Ελλάδας στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης του ΔΝΤ, αν και δεν αναμένεται να βρεθεί κοινός τόπος.

Το ΔΝΤ και η ΕΕ διαφωνούν και για το κατά πόσο είναι υγιής ο ελληνικός προϋπολογισμός.

ΤΟ ΔΝΤ αμφιβάλλει ότι επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης 0,2% – 0,4% του ΑΕΠ το 2015 αν και τα στοιχεία της Eurostat αναμένονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία τςη Ελλάδας, στα τέλη Απριλίου.

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η πραγματική εικόνα είναι χειρότερη γιατί η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε να πληρώσει ορισμένους από τους λογαριασμούς της.

Για τη Γερμανία, καταλήγει το άρθρο, είναι ζωτικής σημασίας να πείσει το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα όπως και για κάποιες άλλες κυβερνήσεις, όπως της Ολλανδίας ή της Φινλανδίας.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι, σημειώνεται, δεν εμπιστεύονται την Κομισιόν να ελέγξει μόνη της τη συμφωνία, θεωρώντας ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ στις Βρυξέλλες είναι που «ήπιοι» απέναντι στις χώρες της νότιας Ευρώπης.

Η Ελλάδα χρειάζεται δάνεια πριν από τον Ιούλιο, όταν θα πρέπει να αποπληρώσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, και στην ΕΚΤ εκτός των άλλων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.