Quantcast
Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς - Αναστολή μισθού στους ανεμβολίαστους - enikonomia.gr
share

Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς – Αναστολή μισθού στους ανεμβολίαστους

δημοσιεύτηκε:

Πιθανότατα την Πέμπτη αναμένονται να κατατεθούν στη Βουλή οι διατάξεις που θα αφορούν στο πλαίσιο που θα ρυθμίζει μια σειρά από λειτουργικά ζητήματα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους εργαζόμενους αλλά και τις ποινές προς τους αρνητές, όπως θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση τουλάχιστον σε δομές φροντίδας ευπαθών ομάδων και μονάδες υγείας. Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ ” το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει λεπτομερώς τις νομικές αλλά και τις πρακτικές διαστάσεις του θέματος αναζητώντας προσεκτική διατύπωση ιδίως στο κρίσιμο πεδίο των κυρώσεων ωστόσο έχουν καθοριστεί σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και με βάση τις διευκρινίσεις που έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.
Η πρώτη είναι η αναστολή μισθού για όσους βρίσκονται στη λίστα υποχρεωτικότητας αλλά αρνούνται τον εμβολιασμό τους, με την εν λόγω επίπτωση να αναφέρεται ως “αναστολή εργασίας” ή “άδεια άνευ αποδοχών”. To σενάριο της μετάθεσης εργαζομένων στα… μετόπισθεν φαίνεται πως απορρίφθηκε οριστικά.
Το δεύτερο σημείο είναι η επ’ ‘αόριστον ισχύς της εν λόγω αναστολής χωρίς χρονικό ταβάνι δηλαδή αλλά και για όσο διαρκεί ο πανδημικός κίνδυνος. Ο τρίτος άξονας είναι σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη ότι δεν θα προβλέπονται ούτε καν ασφαλιστικές εισφορές παρά μόνο ιατρική περίθαλψη που σημαίνει χαμένο μισθό αλλά και ένσημα για τον εργαζόμενο εφόσον επιμένει να κρατά απόσταση από την ” Ελευθερία”. Τέταρτον η κυβέρνηση επιμένει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα υπάρχει αποσύνδεση του μέτρου με απολύσεις επομένως αναμένεται διευκρίνιση ότι ο εμβολιασμός δεν θα δείχνει τον δρόμο για πειθαρχικό συμβούλιο των δημοσίων υπαλλήλων αλλά θα αντιμετωπίζεται ως ειδικό μέτρο με απευθείας χορήγηση άδειας χωρίς ο εργαζόμενος να πληρώνεται .Πέμπτον σε ότι αφορά τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες θα μπορούν να ζητούν ενημέρωση για τον εμβολιασμό ή μη των εργαζομένων τους.

Σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ” ,η επικείμενη ρύθμιση που κρίνεται επείγουσα καθώς σε αυτή θα υπάγονται οι εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας ευπαθών κατηγοριών από τις 16 Αυγούστου και οι απασχολούμενοι στην Υγεία από την 1η Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως “πιλότος” για τυχόν νέες επαγγελματικές ομάδες Δημοσίου που θα ενταχθούν σε καθεστώς υποχρεωτικότητας εμβολιασμού .Συζητήσεις γίνονται ήδη με πρώτους στη λίστα με τους εκπαιδευτικούς αλλά και δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι βρίσκονται σε θέσεις πρώτης γραμμής με απευθείας επαφή με το κοινό .Όμως σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ , η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά στις επόμενες εβδομάδες θα αξιολογεί τα δεδομένα ( ρυθμούς εμβολιασμού , πανδημικοί δείκτες κ.ο.η) ώστε να καταλήξει σε αποφάσεις.

Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρχει χρονικό όριο στις αναστολές συμβάσεων εργασίας όσων αρνούνται να εμβολιαστούν
Όπως είπε τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ σχετικά με το θέμα των αναστολών συμβάσεων εργασίας σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους “δεν θα υπάρχει χρονικό όριο για αυτούς που αρνούνται να εμβολιαστούν και αυτό θα ισχύσει μέχρι να εμβολιαστούν. Κάνουμε αυτή την αναστολή σύμβασης, δεν θα παίρνεις τον μισθό σου μέχρι να πας να εμβολιαστείς. Μόλις πας να εμβολιαστείς, όλα θα είναι μια χαρά “.

Επίσης επεσήμανε ότι “δεν θα καταβάλλονται ούτε οι ασφαλιστικές εισφορές στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους που θα μπουν σε καθεστώς αναστολής” ωστόσο πρόσθεσε ότι “καλύπτουμε ιατροφαρμακευτικά όλο τον κόσμο και έχουμε φέρει και ειδικά μέτρα για να καλύπτονται. Αλλά ξανά λέω ότι το μέτρο αυτό είναι ένα μέτρο ώθησης όπως γίνεται στη Γαλλία και στην Ιταλία διαφόρων εργαζομένων που δουλεύουν σε υπηρεσίες που έχουν έντονο κοινωνικό χαρακτήρα …. να πάνε να εμβολιαστούν”.
Επίσης ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι με διαδικασίες εξπρές θα γίνεται η αναπλήρωση των κενών θέσεων εργασίας των ανεμβολίαστων τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Βορίδης: Θα επιστρέψει στη δουλειά του ο εμβολιασμένος ή θα επιλέξει ότι δεν θέλει να κάνει αυτή τη δουλειά

“Ένας εργαζόμενος σε αναστολή καταρχήν έτσι όπως καταλαβαίνω τη διατύπωση της κυβερνήσεως δεν έχει μείωση μισθού, δεν παίρνει καθόλου μισθό, όσο είναι σε αναστολή” τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

“Το ερώτημα το μεγάλο το οποίο τίθεται σχετικά με το θέμα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των ανεμβολίαστων εργαζομένων είναι το εξής: Εάν έχω έναν οίκο ευγηρίας ο οποίος φροντίζει 100 υπερήλικες οι οποίοι έχουν 15 άτομα προσωπικό για να τους φροντίζει και οι 10 βγουν σε αναστολή, πώς θα δουλέψει ο οίκο ευγηρίας”; διερωτήθηκε.
Όσον αφορά στο θέμα της αντικατάστασης του προσωπικού είπε ότι “εάν δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας αντικαταστάσεως δεν βρίσκεις εύκολα άνθρωπο ο οποίος δεν ξέρει για πόσο χρόνο θα δουλέψει. Και το επόμενο ερώτημα είναι, αυτοί οι άνθρωποι που θα πιάσουν δουλειά και θα είναι εμβολιασμένοι εν συνεχεία υποθέτω ότι όταν για οποιονδήποτε λόγο σταματήσει η αναστολή των ανεμβολίαστων θα απολυθούν αυτοί, οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί; Εγώ λέω ότι θα πρέπει ταυτόχρονα στο μυαλό μας μαζί με την αναστολή να έχουμε και την λειτουργία της επιχείρησης, διότι όλα αυτά δεν είναι τόσο απλά”, τόνισε με έμφαση.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “Kατά τη γνώμη μου η αναστολή πρέπει να έχει έναν συγκεκριμένο περιορισμένο χρονικό ορίζοντα διότι εν συνεχεία οι εργασιακές σχέσεις θα πρέπει να διευθετηθούν. Σημαίνει ότι θα επιστρέψει στη δουλειά του ο εμβολιασμένος ή θα επιλέξει ότι δεν θέλει να κάνει αυτή τη δουλειά”.
“Εγώ αυτό που σας λέω είναι και νομικό, εκτός και εάν υπάρξει άποψη στην κυβέρνηση ότι θα υπάρξει ειδική εξαίρεση από αυτό που σας λέω εγώ. Αυτό που σας λέω είναι ότι από την στιγμή που υπάρχει νομική υποχρέωση για να τηρούνται ορισμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, η μη τήρηση αυτών των πρωτοκόλλων προφανώς αποτελεί παράβαση της σύμβασης εργασίας. Άρα στον ιδιωτικό τομέα αυτό δίνει δικαίωμα καταγγελίας, εκτός εάν υπάρξει ειδική ρύθμιση που θα λέει ότι δεν δίνει δικαίωμα καταγγελίας .Δηλαδή το ανάποδο πρέπει να υπάρξει” συμπλήρωσε.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.