Quantcast
Έκτακτη σύνοδος υπουργών Ενέργειας: Στο τραπέζι το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου - enikonomia.gr
share

Έκτακτη σύνοδος υπουργών Ενέργειας: Στο τραπέζι το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου

δημοσιεύτηκε:

Τις προτάσεις των Βρυξελλών για την κάλυψη των υψηλών τιμών ενέργειας ενόψει του χειμώνα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το σχεδιαζόμενο πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου  θα αξιολογήσουν σήμερα, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Έκτακτης Συνόδου των υπουργών Ενέργειας.

Τα μέτρα αυτά θα συζητηθούν από τους υπουργούς  της ΕΕ. Ωστόσο στη Σύνοδο αυτή δεν αναμένεται να βρεθεί  κάποια πολιτική επί τούτου αλλά ωστόσο θα  γίνει  σαφές για το ποιες επιλογές συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη στήριξη  προκειμένου οι  Βρυξέλλες να λάβουν τη κατεύθυνση για το τι θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις τελικές προτάσεις.

Ρωσικό φυσικό αέριο: Το σχέδιο για επιβολή πλαφόν στις τιμές

Ανάμικτης υποδοχής έτυχε το σχέδιο για την  επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου.

Υπέρ της μείωσης των εισαγωγών ρωσικού αερίου τάσσονται οι χώρες της Βαλτικής αλλά και χώρες που δεν εξαρτώνται από τη Μόσχα για καύσιμα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και  η Πορτογαλία που εισάγει κυρίως υγροποιημένο φυσικό αέριο, LNG  από τη Νιγηρία και τις ΗΠΑ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας δήλωσε στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ότι  εάν επιβληθεί  πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου  θα  περιοριστεί η κερδοσκοπία στην αγορά, κάτι  το οποίο θα βοηθήσει και τις χώρες που δεν αγοράζουν ρωσικό αέριο.

Υπάρχουν και άλλες χώρες που εμφανίζονται πιο θετικές απέναντι στην ιδέα αυτή αφού η Ρωσία μείωσε πρόσφατα περαιτέρω τις αποστολές φυσικού αερίου προς το ευρωπαϊκό μπλοκ ωστόσο προειδοποίησαν ότι θα χρειαστεί ενότητα μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για να συμβεί αυτό.  «Εάν υπάρξει ενότητα σε αυτό το σημείο, θα το στηρίξουμε. Εάν, από την άλλη πλευρά, είναι κάτι που είναι δύσκολο να το χωνέψουν ορισμένοι, θα πρέπει να το δούμε προσεκτικά», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης από χώρα της ΕΕ.

Η θέση των Βρυξελλών 

Οι Βρυξέλλες δεν έχουν ακόμα διευκρινίσει για το πώς θα σχεδιαστεί το πλαφόν στην τιμή, ωστόσο ορισμένοι νόμοι της ΕΕ απαιτούν την έγκριση και των 27 κρατών-μελών της Ένωσης. Ορισμένες χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης είναι επιφυλακτικές, φοβούμενες ότι το μέτρο μπορεί να τις αποκόψει εντελώς από τις προμήθειες αερίου που ήδη είναι μειωμένες.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα σταματήσει την προμήθεια αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη εάν επιβληθούν πλαφόν στις τιμές. Δεδομένων των χαμηλών όγκων που δίδονται στην Ευρώπη –και κατά συνέπεια των χαμηλών εσόδων της Μόσχας από το αέριο– ορισμένες χώρες άφησαν να εννοηθεί ότι ένα πλαφόν στην τιμή δεν θα καταφέρει πολλά και θα έχει μικρό αντίκτυπο στις τιμές αερίου εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ. «Δεν θα έσωζε τίποτα», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι δηλώσεις Σίμσον 

«Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της ΕΕ αντιμετωπίζουν υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας λόγω της συνεχούς χρήσης των προμηθειών από τη Ρωσία ως όπλου και των τρομακτικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή ενέργειας», δήλωσε  η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

«Ανυπομονώ να συζητήσω με τους υπουργούς της ΕΕ για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε τους καταναλωτές της ΕΕ να τα καταφέρουν με ασφάλεια και προσιτές τιμές τον χειμώνα», συμπλήρωσε.  Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, η Κάντρι Σίμσον θα ανταλλάξει απόψεις με τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ σχετικά με πιθανά έκτακτα μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών της ενέργειας, με βάση το έγγραφο εργασίας της Κομισιόν που περιγράφει τις προτάσεις στις οποίες αναφέρθηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 Οι προτάσεις της Φον Ντερ Λάιεν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης

Υπενθυμίζεται ότι χθες  η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε  τα παρακάτω για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης.

  • Να ληφθούν υποχρεωτικά μέτρα για να μειωθεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας
  • Να  επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.
  • Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων που έχουν μεγάλα κέρδη να έχουν φόρο αλληλεγγύης.
  • Οι προβληματικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να έχουν κάποια διευκόλυνση.
  • Ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από πηγές χαμηλού κόστους με αυτά τα «απροσδόκητα κέρδη» να επιστρέφουν στους καταναλωτές

Φυσικό αέριο: Ποια είναι η θέση της Ελλάδας για την επιβολή πλαφόν

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε χθες το ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στην καθιέρωση επιβολής πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο. «Εμείς έχουμε ταχθεί από την αρχή υπέρ του πλαφόν στην τιμή χονδρικής πώλησης του φυσικού αερίου, όλου του φυσικού αερίου. Διότι θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα κομβικό σημείο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση τιμής. Έχουμε ταχθεί υπέρ της αποσύνδεσης της τιμής του φυσικού αερίου από τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Και πάντοτε στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Πρωθυπουργός, η ελληνική πλευρά- από την αρχή αυτής της κρίσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- βάζουμε τη στάθμιση και τον παράγοντα ότι τα μέτρα που εισηγούμαστε θα πρέπει κυρίως να αποσκοπούν στο πώς θα έχουμε περισσότερα οφέλη και όχι πως ενδεχομένως θα δημιουργήσουν προβλήματα σε εμάς που τα αποφασίζουμε και τα εφαρμόζουμε » σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση  για το εάν η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από το LNG όσον αφορά στο θέμα του φυσικού αερίου είπε: «Εμείς έχουμε καταθέσει μια σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις. Στις 9 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας. Εκεί με βάση και τις δικές μας προτάσεις και ό,τι άλλο κατατεθεί στο τραπέζι του διαλόγου θα δούμε τι είναι εκείνο που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη λύση, να δώσει επιλογές πιο ουσιαστικές και πιο αποτελεσματικές ως προς την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας στα κράτη μέλη» .

Και συνέχισε λέγοντας αναφορικά με την ατζέντα του αυριανού ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ενέργειας ότι «οι προτάσεις που κατέθεσε σε προηγούμενο χρόνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκονται πλέον στη βασική ατζέντα του Συμβουλίου Ενέργειας».

Σημείωσε ακόμη ότι οι προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνουν και εκδοχές του ελληνικού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει ήδη υιοθετηθεί από τη Γερμανία. «Είναι σαφές ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και απαιτούνται πολιτικές και λύσεις στη μεγάλη κλίμακα. Στα μεγάλα προβλήματα και στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε χρειαζόμαστε άμεσα περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη», τόνισε.

Πηγές ΥΠΕΝ : «ΟΧΙ» από την Ελλάδα στην επιβολή πλαφόν ρωσικού φυσικού αερίου 

Ωστόσο την ίδια ώρ  πηγές του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος ανέφεραν ότι η Ελλάδα είναι αντίθετη στην επιβολή πλαφόν του ρωσικού φυσικού αερίου που έρχεται στην Ευρώπη, μέσω αγωγών.

« Η Ελλάδα δεν είναι υπέρ της πρότασης για επιβολή πλαφόν τιμής μόνο στο ρωσικό αέριο, αλλά θα επαναδιατυπώσει την πρόταση που έχει καταθέσει εδώ και μήνες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για ένα ανώτατο όριο τιμής στο TTF, που θα επηρεάσει συνολικά τις τιμές στην αγορά φυσικού αερίου», σημείωσαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.