Quantcast
ΗΠΑ: Καταγγέλλουν ως μη βιώσιμη την σημερινή παγκοσμιοποίηση - Οι αλλαγές που προτείνουν - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ: Καταγγέλλουν ως μη βιώσιμη την σημερινή παγκοσμιοποίηση – Οι αλλαγές που προτείνουν

δημοσιεύτηκε:

Η εμπορική αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Κάθριν Τάι αναμένεται να καταγγείλει ως «μη βιώσιμη εκδοχή την σημερινή παγκοσμιοποίηση που απαιτεί μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις», σε ομιλία της στην Ουάσινγκτον απόψε.

Το περιεχόμενο της ομιλίας της περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, το οποίο μεταδίδει ότι σύμφωνα με την  αμερικανική άποψη οι διαδοχικές κρίσεις, κυρίως η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία υπογράμμισαν «πόσο ευάλωτες είναι οι αλυσίδες εφοδιασμού, αλλά και την μη βιώσιμη εκδοχή της παγκοσμιοποίησης»  στη σημερινή της μορφή.

«Είναι απολύτως σαφές ότι οι προκλήσεις αυτές έχουν επιπτώσεις στην πολιτική ανταγωνισμού καθώς και στην εμπορική πολιτική. Η παγκόσμια εφοδιαστική μας αλυσίδα, που δημιουργήθηκε για να μεγιστοποιεί την αποδοτικότητα βραχυπρόθεσμα και να ελαχιστοποιεί τα κόστη, θα πρέπει να επανεφευρεθεί, προκειμένου να διασφαλίσει την ανθεκτικότητα. Σταθερές αλυσίδες εφοδιασμού είναι ζωτικής σημασίας για καλύτερη ασφάλεια, οικονομική και εθνική», αναμένεται να υπογραμμίσει η Τάι.

Τι κάνουν οι ΗΠΑ

Προκειμένου να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα στον εμπορικό τομέα, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν σχέδια επαναβιομηχάνισης και επενδύσεων σε τομείς που θεωρούνται σημαντικοί, όπως οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι ημιαγωγοί, η καθαρή ενέργεια.  Μια πολιτική επιλογή που προκάλεσε  φόβους μεταξύ των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, συγκεκριμένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, οι οποίες  φοβούνται έναν πόλεμο επιδοτήσεων, με στόχο την προσέλκυση εταιριών σε εδάφη διαφόρων χωρών.

Είναι ειδικότερα το μεγάλο σχέδιο για το κλίμα που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι και υποσχόταν σημαντικές επιδοτήσεις, ο αμερικανικός νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act /IRA) που παγίωσε αυτούς τους φόβους. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε σε αυτό με ένα ισοδύναμο σχέδιο που ενσωματώνει ισοδύναμες επιδοτήσεις.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.