Quantcast
Ισημερινός: Ένας κεραυνός... μείωσε κατά 11% την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου - enikonomia.gr
share

Ισημερινός: Ένας κεραυνός… μείωσε κατά 11% την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου

δημοσιεύτηκε:

Μειώθηκε κατά 11% η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου —βασικού εξαγωγικού προϊόντος του Ισημερινού-  λόγω της διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος που έπληξε πάνω από 700 πετρελαιοπηγές, όπως γνωστοποίησαν τη Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2022 οι αρμόδιες Αρχές.

Διευκρινίσεις για το θέμα αυτό έδωσε η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου, Petroecuador. Ο κεραυνός που έπεσε την Κυριακή σε περιφέρεια της χώρας όπου εκτείνεται μέρος του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και από όπου εξορύσσεται μαύρος χρυσός προκάλεσε «βλάβη» σε τμήμα του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού «που έπληξε 728 πετρελαιοπηγές», σύμφωνα με την επιχείρηση.

Οι πετρελαιοπηγές

Οι πετρελαιοπηγές αυτές, που αποτελούν το 46% εξ όσων εκμεταλλεύεται η εταιρεία είναι ανάμεσα στις πλέον παραγωγικές της Petroecuador.

Ο Ισημερινός, άλλοτε κράτος μέλος του ΟΠΕΚ, παρήγαγε το Σάββατο 493.418 βαρέλια πετρελαίου, αλλά μόλις 56.165 την Κυριακή, λόγω της διακοπής του ρεύματος, σύμφωνα με δεδομένα του ρυθμιστικού φορέα της ενέργειας.

Το αργό πετρέλαιο είναι από τις βασικές πηγές εσόδων του κράτους της Λατινικής Αμερικής. Η παραγωγή έφθασε συνολικά τα 479.000 βαρέλια/ημέρα από τον Ιανουάριο έως  τον Νοέμβριο φέτος. Από την ποσότητα αυτή, το 78% εξόρυξε η Petroecuador. Τα 312.400 από τα 479.000 βαρέλια εξήχθησαν, με το δημόσιο να εξασφαλίζει έσοδα 8,46 δισ. δολαρίων (με την τιμή στα 89 δολάρια το βαρέλι μεσοσταθμικά), σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Ο συντηρητικός πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο ανέλαβε την εξουσία πέρυσι υποσχόμενος να αυξήσει την παραγωγή στο 1 εκατομμύριο βαρέλια/ημέρα, όμως έκτοτε μείωσε τον στόχο στα 600.000 βαρέλια/ημέρα ως το τέλος της θητείας του, το 2025.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.