Quantcast
Βρετανία: Οι CEO γίνονται όλο και πιο πλούσιοι - Κέρδισαν 118 φορές περισσότερα χρήματα από τους εργαζομένους - enikonomia.gr
share

Βρετανία: Οι CEO γίνονται όλο και πιο πλούσιοι – Κέρδισαν 118 φορές περισσότερα χρήματα από τους εργαζομένους

δημοσιεύτηκε:

Αύξηση σχεδόν 16% είδαν στους μισθούς τους οι επικεφαλής των πιο μεγάλων επιχειρήσεων της Βρετανίας το 2022 καθώς κέρδισαν κατά μέσο όρο 118 φορές περισσότερα  χρήματα από τους  υπόλοιπους Βρετανούς πολίτες των οποίων το εισόδημα το ροκανίζει ο πληθωρισμός. Όπως έδειξαν στοιχεία της μελέτης του  The High Pay Centre (Κέντρου Υψηλών Αμοιβών), οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι των επιχειρήσεων του FTSE 100 -του βασικού δείκτη του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου- είδαν τους μισθούς τους να αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 500.000 στερλίνες ( ή αλλιώς 586.000 ευρώ) το 2022, με το μέσο μισθό να αυξάνεται από τα 3,38 εκατ. λίρες το 2021 στα 3,91 εκατ. λίρες  που ήταν το 2022.

«Σίγουρα έχει γίνει κάτι λάθος, τη στιγμή που πολλά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν δυσκολίες  λόγω υψηλού κόστους ζωής και οικονομικό μοντέλο δίνει την προτεραιότητα σε αυξήσεις μισθών μισού εκατομμυρίου για αφεντικά που είναι ήδη πολυεκατομμυριούχο » υπογράμμισε ο Λιου Χίλντγιαρντ του High Pay Centre.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το χάσμα ανάμεσα στους επικεφαλής των επιχειρήσεων και τους μισθωτούς αυξήθηκε: ο μέσος μισθός των μεγάλων αφεντικών είναι πλέον 118 φορές υψηλότερος από το μέσο μισθό ενός εργαζομένου πλήρους απασχόλησης στη χώρα, από 108 φορές που ήταν το 2021.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του εργαστηρίου AstraZeneca,  Πασκάλ Σοριό, είναι ο καλύτερα αμειβόμενος από τους επικεφαλής των επιχειρήσεων του FTSE 100. Έλαβε πέρυσι μισθό 15,3 εκατ. στερλινών.

Για το γενικό γραμματέα του συνδικάτου TUC, τον Πολ Νόβακ, η κατάσταση αυτή είναι ενδεικτική του γεγονότος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει γίνει «επικράτεια των γκροτέσκων άκρων».

« Τα αφεντικά του City παίρνουν αυξήσεις την στιγμή που  εκατομμύρια οικογένειες είδαν τον προϋπολογισμό τους να μειώνεται από την κρίση του κόστους ζωής,», κατήγγειλε.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μισθωτοί πρέπει να συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια και να συνεισφέρουν κοινή λογική και αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (ONS) του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε πως οι μισθοί των Βρετανών συνεχίζουν να αυξάνονται βραδύτερα από τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με το ONS, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 7,8% μέσα σ’ ένα χρόνο (κατά μέσο όρο τους μήνες Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022), όμως στην πραγματικότητα μειώθηκαν κατά 0,6% σε πραγματικούς όρους, εφόσον ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.