Quantcast
Ξεκινούν οι επιστροφές φόρου - εξπρές έως 10.000 ευρώ - enikonomia.gr
share

Ξεκινούν οι επιστροφές φόρου – εξπρές έως 10.000 ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Ηρθε η ώρα να τεθεί σε εφαρμογή η διάταξη νόμου που προβλέπει επιστροφές φόρου στις επιχειρήσεις με διαδικασίες-εξπρές για ποσά έως 10.000 ευρώ, χάρη στην εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Η διάταξη του νόμου 4484/2017 βρίσκεται σε ισχύ από την 1η Αυγούστου, αλλά τώρα εκδόθηκε και η σχετική εγκύκλιος διευκολύνοντας την εφαρμογή της.

Πρόκειται για ρύθμιση η οποία δίνει ανάσα σε επιχειρήσεις αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες (στην περίπτωση του ΦΠΑ), που περιμένουν τις επιστροφές φόρων για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους και να εκπληρώσουν υποχρεώσεις τους.

Συνολικά, εκτιμάται ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ. Θα επωφεληθούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 50.000 επιχειρήσεις, καθώς υπολογίζεται ότι οι επιστροφές κάτω από 10.000 ευρώ αφορούν το 90% των εκκρεμών υποθέσεων, αν και πολύ χαμηλότερο ποσοστό του προς επιστροφή ποσού.

Η διάταξη, όπως αναφέρει η εγκύκλιος, αφορά εκκρεμείς, κατά την 1η Αυγούστου, υποθέσεις ελέγχου επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ή ΦΠΑ. Οπως σημειώνεται, «εφόσον το συνολικώς αιτηθέν ποσό των εκκρεμών αιτήσεων ανέρχεται μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ, ανά φορολογία και ανά δικαιούχο, η επιστροφή διενεργείται άμεσα, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων. Ως εκκρεμείς νοούνται οι υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου».

Σημειώνεται ότι όσον αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφών ΦΠΑ, η διάταξη έχει εφαρμογή τόσο στα νομικά όσο και στα φυσικά πρόσωπα.

Η εγκύκλιος αναφέρει, εξάλλου, ότι η διάταξη για την επιστροφή εφαρμόζεται εφόσον το συνολικά αιτηθέν προς επιστροφή ποσό για το οποίο εκκρεμεί έλεγχος, δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, ανά δικαιούχο και ανά φορολογία. Προβλέπεται, δηλαδή, η δυνατότητα ικανοποίησης περισσότερων αιτημάτων του ίδιου δικαιούχου, όταν συνολικά δεν υπερβαίνουν, ανά φορολογία, τις 10.000 ευρώ.

Η διάταξη εφαρμόζεται άμεσα, χωρίς τον έλεγχο συνδρομής άλλων προϋποθέσεων, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων, αναφέρει η εγκύκλιος του κ. Πιτσιλή. Τέλος, επισημαίνεται ότι ο φυσικός και ο ηλεκτρονικός φάκελος των συγκεκριμένων υποθέσεων ολοκληρώνονται με την αναφορά της εν λόγω διάταξης.

Πηγή: Καθημερινή


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.