Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις: Σήμερα αναμένεται να "ανοίξει" το Taxisnet - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις: Σήμερα αναμένεται να “ανοίξει” το Taxisnet

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα του taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Η πλατφόρμα εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθεί έως το βράδυ καθώς το απόγευμα θα γίνουν τεχνικές εργασίες στο σύστημα ενώ η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων θα λήξει στις 30 Ιουνίου 2023.

Μεταξύ άλλων οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν για τις φορολογικές δηλώσεις τα εξής:

Α. Φόρος εισοδήματος

Ο φόρος εισοδήματος:

  • Των φυσικών προσώπων θα μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ είτε σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πρέπει πληρωθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.
  • Των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων που τηρούν απλογραφικά βιβλίο η εξόφληση μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ είτε σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη να πρέπει να καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2023 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

Η έκπτωση 

Έκπτωση 3% θα έχουν οι φορολογούμενοι που θα καταβάλλουν έως τις 31 Ιουλίου 2023 εφάπαξ το ποσό του φόρου εισοδήματος .

Β. Οι αλλαγές στο έντυπο Ε3

Υπάρχουν ορισμένες αλλαγές στο έντυπο Ε3 των φορολογουμένων  φέτος σε σχέση με πέρυσι. Μερικές από αυτές αφορούν μεταξύ άλλων  τις ηλεκτρονικές αποδείξεις καθώς έχουν ενταχθεί  κωδικοί που αφορούν στην έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ από επαγγελματικούς κλάδους που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής (κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες)  αλλά και στις αποδείξεις από γιατρούς  που μετρούν διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος με δαπάνες που έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα.

Δείτε το έντυπο Ε3 εδώ

Γ. Επαγγελματίες

Από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος εξαιρούνται φέτος για πρώτη φορά οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ακαθάριστα έσοδα μέχρι 2.000.000 ευρώ και υπό κάποιες προϋποθέσεις. Αυτό ισχύει μόνο με την προϋπόθεση ότι οι παραπάνω αύξησαν τον αριθμό των μισθωτών εργαζομένων με καθεστώς πλήρους απασχόλησης/ διατήρησαν αυξημένο κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με τους προηγούμενους 9 μήνες του 2022. Επίσης, όσοι έχουν υποβάλει πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από την 1η-1-2020 και μετά, δηλαδή όσοι έχουν ατομικές επιχειρήσεις που δεν είχαν συμπληρώσει στις 31-12-2022 τρία έτη λειτουργίας, δικαιούνται μειωμένο κατά 50% ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, δηλαδή, συντελεστή φορολογίας εισοδήματος μειωμένο από το 9% στο 4,5%, υπό την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2022 το πολύ έως 10.000 ευρώ.

Δ. Το χτίσιμο του αφορολόγητου και οι εξαιρέσεις

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει με πλαστικό χρήμα από την 1η Ιανουαρίου του 2022 έως τις  31 Δεκεμβρίου 2022  αγορές  για αγαθά και παροχές  υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με το 30% του εισοδήματος αυτού.

Όσοι δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν το απαιτούμενο συνολικό ποσό δαπανών, τότε θα φορολογηθούν για το τμήμα του φόρου που δεν έχει καλυφθεί με 22%. Επίσης επισημαίνεται πως για να αναγνωριστούν οι δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή, προπληρωμένες κάρτες, πληρωμές μέσω e-banking κ.λπ. και φυσικά το ποσό των δαπανών που λαμβάνεται υπόψη δεν μπορεί να υπερβεί τα 20.000 ευρώ.

Ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών  που εξαιρούνται πλήρως για το φορολογικό έτος 2022 από την υποχρέωση να καλύψουν το 20%-30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής .Αναλυτικά, αυτές είναι:

  • Οι πολίτες που διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα και οι φυλακισμένοι.
  • Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση,
  • Οι φορολογικοί κάτοικοι της ΕΕ ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα,
  • Οι φορολογούμενοι  ηλικίας 70 ετών και άνω,
  • Τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω,
  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή αλλά και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή,
  • Οι ανήλικοι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος,
  • Οι στρατευμένοι,
  • Οι πολίτες που κατοικούν μόνιμα σε χωριά  που έχουν πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους,
  • Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος,
  • Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας, δηλαδή άνω των 6 μηνών, και

 

 

.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.