Quantcast
Φωτιές: Το πλαίσιο των αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους - Πότε θα καταβληθούν και ποιους αφορούν - enikonomia.gr
share

Φωτιές: Το πλαίσιο των αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους – Πότε θα καταβληθούν και ποιους αφορούν

δημοσιεύτηκε:

Για την καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο αλλά και για το θέμα των αποζημιώσεων στους  πυρόπληκτους μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης στο MEGA. Αρχικά περιέγραψε το πλαίσιο των αποζημιώσεων για τους πληγέντες.

«Το κομμάτι των αποζημιωτικό χωρίζεται σε κατηγορίες:

  • Η μία κατηγορία αφορά  κυρίως στις ζημιές που έχουν γίνει σε κατοικίες και σε επιχειρήσεις: Εκεί ενεργοποιήθηκε και εξαγγέλθηκε ο μηχανισμός της κρατικής αρωγής .Δεν είναι τόσο εκτεταμένες οι ζημιές σε μια πρώτη καταγραφή που κάνουν οι δήμοι. Για παράδειγμα στην Αλεξανδρούπολη ο δήμαρχος αναφέρει 20 με 30 κατοικίες….  κάποιες είναι κίτρινες και κάποιες κόκκινες . Oι κόκκινες είναι πιο λίγες. Η διαδικασία καταγραφής και επομένως αποζημιωτική διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει .Αποζημιωτική διαδικασία είναι κατοικίες. Το δεύτερο κομμάτι είναι κατοικίες – επιχειρήσεις :Υπάρχουν επιχειρήσεις και κάποιες υποδομές.Για παράδειγμα : υπάρχει ένα δημοτικό σχολείο σε έναν οικισμό το οποίο έχει καεί .Αυτό είπαμε θα προσπαθήσουμε και είπαμε πάρα πολύ γρήγορα  να βρεθεί σε  τέτοια κατάσταση για να επαναλειτουργήσει.
  • Η δεύτερη κατηγορία είναι οι αγροτικές ζημιές .Αυτές διαφοροποιούνται ανάμεσα στο εάν είναι αροτραίες  οι εκτάσεις και εάν είναι δενδρώδες. Δενδρώδες έχουμε καταστροφές κυρίως σε ελαιόδεντρα .Εκεί υπάρχει ένα πλαίσιο που το εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο αποζημιώνεται το φυτικό κεφάλαιο που έχει χαθεί .Θα  υπάρξουν χρήματα τα οποία θα πάνε άμεσα γιατί ο Ο ΕΛΓΑ έχει ήδη ξεκινήσει τις καταγραφές .Δηλαδή μπορεί  μέσα στο επόμενο δίμηνο να υπάρχουν  καταβολές σε πρώτα ποσά »

Για τις δενδρώδεις  εκτάσεις και τις αποζημιώσεις των μελισσοκόμων

Μίλησε για τις δενδρώδεις  εκτάσεις. Η διαδικασία καταγραφής σε αυτές περιπτώσεις παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο γιατί  πρέπει να δούμε τι πράγματι είναι κατεστραμμένο, είπε και συμπλήρωσε πως αυτό  που φαίνεται  πως είναι καμένο μπορεί  να μην είναι και τελικά. « Πάντως δεν είναι κάτι μη διαχειρίσιμο ή κάτι που δεν έχουμε συναντήσει ή διαχειριστεί στο παρελθόν » τόνισε. « Yπάρχει απώλεια ζωικού κεφαλαίου. Γιατί οι κτηνοτρόφοι μας έχασαν ζώα. Και εκεί θα υπάρξει αποζημίωση. Και υπάρχει και ένα ζήτημα που είπαμε ότι θα διερευνήσουμε το πλαίσιο και τον κατάλληλο μηχανισμό προκειμένου εκεί που έχουμε χορτολιβαδικές που έχουν καεί  και άρα έχουμε  απώλεια της δυνατότητας  βοσκήσεως-  να μπορέσουμε να δώσουμε  υποστήριξη για ζωοτροφές»  είπε μεταξύ άλλων.

Αναφέρθηκε δε και στις αποζημιώσεις των μελισσοκόμων. «Έχουν χαθεί κάποια μελίσσια. Και σε αυτήν την περίπτωση θα  υπάρξει αποζημίωση για τους  μελισσοκόμους» τόνισε.

Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Τέλος ρωτήθηκε εάν αυτοί οι πληγέντες θα πάρουν μέσα στο 2023 τα χρήματα των αποζημιώσεων. «Θα πάρουν κάποια χρήματα μέσα στο 2023…μέσα στο επόμενο δίμηνο. Εν συνεχεία εξαρτάται από την καλλιέργεια  και το είδος της .Διότι στις δενδρώδεις μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν περισσότερο .Η διαδικασία έχει ξεκινήσει και προχωράμε» απάντησε

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.