Quantcast
Φυσικό αέριο: "Τσιμπημένη" και σήμερα η τιμή του - Διευκρινίσεις Σκρέκα για το πλαφόν - enikonomia.gr
share

Φυσικό αέριο: “Τσιμπημένη” και σήμερα η τιμή του – Διευκρινίσεις Σκρέκα για το πλαφόν

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου έδωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας σε διεθνές συνέδριο για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Όπως είπε,  η πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που θα διασφαλίζει χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, παραμένει στο τραπέζι. «Δεν θα ησυχάσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, «αν δεν το πετύχουμε» σημείωσε με έμφαση.

Για τις ελληνικές εξαγωγές φυσικού αερίου

Επίσης ο κ.  Σκρέκας υπογράμμισε ότι ήδη οι εξαγωγές φυσικού αερίου από την χώρα μας έχουν φτάσει φέτος στα 2,5 δισ. κυβικά μέτρα έναντι 0,7 πέρυσι, ενώ οι δυνατότητες πολλαπλασιάζονται με την προσθήκη της νέας πλωτής δεξαμενής στην Ρεβυθούσα, που αυξάνει την δυναμικότητα του σταθμού κατά 65%.

«Η δυναμικότητα των σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της χώρας μας μπορεί να φτάσει στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως τα επόμενα δύο χρόνια», ανέφερε ο υπουργός. Τόνισε δε ότι η διασύνδεση με την Βουλγαρία μπορεί να επεκτείνει τον εφοδιασμό με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο μέσω Ελλάδας έως  την Μολδαβία και την Ουκρανία. Ως προς τον ηλεκτρισμό,  στάθηκε ιδιαίτερα στις νέες διασυνδέσεις με την Βουλγαρία, την Αίγυπτο και την Κύπρο, ενώ επανέλαβε την πρόταση που διατύπωσε η κυβέρνηση για απευθείας σύνδεση με την Αυστρία και τη Γερμανία.

«Στόχος είναι να μειωθεί η εξάρτηση από ένα και μοναδικό προμηθευτή», σημείωσε ο κ. Σκρέκας, τονίζοντας ότι χρειάζονται κοινή πλατφόρμα αγορών από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα αυξήσει την διαπραγματευτική της δυνατότητα, καθώς και μακροπρόθεσμα συμβόλαια προκειμένου να σταθεροποιηθεί η αγορά.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Σκρέκας επανέφερε την πρόταση για δημιουργία κεντρικού μηχανισμού οικονομικής στήριξης των κρατών -μελών, των πολιτών και των επιχειρήσεων από την ΕΕ. «Η ευρωπαϊκή βιομηχανία χάνει ανταγωνιστικότητα, πολλές επιχειρήσεις μειώνουν την παραγωγή τους ή κλείνουν, έχουμε απώλεια θέσεων εργασίας», ανέφερε ο κ. Σκρέκας

Φυσικό αέριο: Αυξημένη και σήμερα η τιμή

“Τσίμπησε” και σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου. Όπως μετέδωσε  το www.barchart.com, η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 6,79% και διαμορφώθηκε στα 145, 405 ευρώ. Η τιμή του χθες ήταν στα 136,165 ευρώ. Ωστόσο η πιο υψηλή τιμή που κατέγραψε εντός της ημέρας το φυσικό αέριο ήταν στα 149, 750 ευρώ.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.