Quantcast
Ισπανικό μοντέλο για δανειολήπτες: Νέες πληροφορίες για την εφαρμογή του - Δείτε αναλυτικά παραδείγματα - enikonomia.gr
share

Ισπανικό μοντέλο για δανειολήπτες: Νέες πληροφορίες για την εφαρμογή του – Δείτε αναλυτικά παραδείγματα

δημοσιεύτηκε:

Στα “σκαριά”της κυβέρνησης φαίνεται πως βρίσκεται το “ισπανικό μοντέλο” για τους δανειολήπτες, όπως προκύπτει από όσα δήλωσε  ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ.

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Χρήστου Σταϊκούρα σε σχέση με την συνεργασία με τις τράπεζες » είπε ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στο ισπανικό μοντέλο για τους δανειολήπτες.

Υπενθύμισε δε πως  «τα κόκκινα δάνεια στην Ισπανία είναι 3 %,  ενώ στην Ελλάδα είναι 10%  ίσως και λίγο παραπάνω. Η χώρα μας έχει έρθει από μια κρίση χρέους. Ο ιδιωτικός τομέας λόγω της μείωσης των εισοδημάτων εξακολουθεί να έχει χαρακτηριστικά υψηλού δανεισμού, άρα θέλει μια προσοχή ».

Και συνέχισε λέγοντας πως « το μοντέλο το ισπανικό δεν έχει κάποιο δημοσιονομικό κόστος. Έχει όμως ένα κόστος ενδεχομένως για τις τράπεζες και ένα κόστος φυσικά για τους δανειολήπτες. Γιατί όταν επιμηκύνεται το δάνειο κάποιου θα πρέπει κάποια στιγμή να το πληρώσει ».

Ισπανικό μοντέλο για τους δανειολήπτες-Θα εφαρμοστεί τελικά;

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν θα εφαρμοστεί τελικά το ισπανικό μοντέλο για τους δανειολήπτες. « Νομίζω ότι έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση με το οικονομικό επιτελείο και τις τράπεζες. Θα περιμένουμε λίγες ημέρες για  να δούμε την αντίδραση των τραπεζών, την οικειοθελή αντίδραση. Γιατί το ισπανικό μοντέλο βασίζεται στην οικειοθελή αντιμετώπιση των τραπεζών» απάντησε.

« Ας περιμένουμε την αντίδραση όσον αφορά στην περίμετρο την οποία μπορούν να αντέξουν οι τράπεζες χωρίς κλυδωνισμούς. Εκεί μπορούμε να δούμε τι μπορεί να γίνει από επιμήκυνση, από πάγωμα, από ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα επιτόκια. Και το δεύτερο θέμα- ίσως να είναι και το πιο σημαντικό- είναι το τι γίνεται με όλη την εξυπηρέτηση  που υπάρχει των δανείων στους servicers δηλαδή σε αυτούς που εξυπηρετούν τα δάνεια, τα οποία τα έχουν πάρει και ήταν πριν “κόκκινα”. Νομίζω ότι η κυβέρνηση βλέπει τα θέματα συνολικά. Θα περιμένουμε σε λίγες ημέρες τις σχετικές ανακοινώσεις. Πιστεύω ότι είμαστε σε μια φάση της οικονομίας που οι τράπεζες και το οικονομικό επιτελείο μπορούν να στηρίξουν τους δανειολήπτες όταν υπάρχει μια απότομη αύξηση των επιτοκίων » συμπλήρωσε.

Τι προβλέπει το ισπανικό μοντέλο για τους δανειολήπτες

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΙ,  το ισπανικό μοντέλο για τους δανειολήπτες προβλέπει τα εξής:

Επιμήκυνση δανείου: 

Ενδεικτικά ο πολίτης μπορεί να αποπληρώσει τις δόσεις του δανείου στα 25 χρόνια από 20 χρόνια, αφού προηγουμένως έρθει σε συνεννόηση με την τράπεζα του. Συνεπώς από “κόκκινος” δανειολήπτης γίνεται πράσινος.

Μειώσεις δόσεων δανείου:

Όταν επιμηκύνεται ο χρόνος για την αποπληρωμή του δανείου μικραίνει αυτόματα και η δόση. Για παράδειγμα αντί να αποπληρώσει ο πολίτης το δάνειο του στα 20 χρόνια θα το εξοφλήσει στα 30 έτη. Την ίδια στιγμή μειώνεται και η δόση του δανείου του πολίτη: για παράδειγμα αντί να πληρώσει 500 ευρώ για την δόση του δανείου του, θα καταβάλει περίπου 350 ευρώ.

Πάγωμα επιτοκίου:

Αυτό μπορεί να γίνει για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ρύθμιση 5ετιας

Το σχέδιο θα αφορά δανειολήπτες  που έχουν ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ. Δηλαδή ο δανειολήπτης θα έχει μηνιαίο εισόδημα περίπου 2.000 ευρώ.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.