Quantcast
Πετρέλαιο θέρμανσης και βενζίνη: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές - Τι είπε η πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής - enikonomia.gr
share

Πετρέλαιο θέρμανσης και βενζίνη: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές – Τι είπε η πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής

δημοσιεύτηκε:

Για το πώς διαμορφώνεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με τη μειωμένη κρατική επιδότηση των 15 λεπτών στην αντλία και των των 3,50 λεπτών των διυλιστηρίων μίλησε η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα στην τηλεοπτική εκπομπή του OPEN “Ανοιχτή Επικοινωνία” .

“Όσοι συνάδελφοι αγόρασαν το πετρέλαιο θέρμανσης έως και το Σάββατο το πήραν με το παλαιό τιμολόγιο, οπότε πρέπει να το πουλήσουν γύρω στο 1,12 ευρώ το λίτρο, ενώ όσοι το αγόρασαν από Δευτέρα και μετά, αυτό διαμορφώνεται μεταξύ 1,25 ευρώ και 1,127  ευρώ το λίτρο”, τόνισε η κα Ζάγκα.

Υπενθύμισε δε πως η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε πέρυσι από 1,15 ευρώ με 1,17 ευρώ και έτσι πήγε όλη τη χρονιά χωρίς επιδότηση.

Επίσης μίλησε και για την απλή αμόλυβδη βενζίνη. «Η τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης στην Αττική είναι 1,83 ευρώ με 1,85 ευρώ το λίτρο. Η τιμή του απλού πετρελαίου κίνησης είναι 1,73 ευρώ με 1,75 ευρώ. Η διαίσθησή μας είναι αρνητική για το μέλλον. Αυτό συμβαίνει επειδή η τιμή μπρεντ ενώ ήταν κάτω από 80 δολάρια τώρα, πήγε πάνω από  86 δολάρια » σημείωσε.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του OPEN:

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι πότε μπορείτε να υποβάλετε αίτηση και πότε θα λάβετε τα χρήματα

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν έως την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023 να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myθέρμανση” για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης 2022-2023.

Συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι που θα εισέλθουν στην πλατφόρμα θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση με τα παρακάτω στοιχεία:

  • Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.)
  • Το ονοματεπώνυμό τους
  • Τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων του,
  • Την ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
  • Τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
  • Τη ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
  • Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης,
  • Το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας,
  • Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).
  • Πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

Επίδομα θέρμανσης σε πολυκατοικία: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα  κοινόχρηστα

Εάν οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε καταχωρίζεται επιπρόσθετα των ανωτέρω  και ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης), ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρείας διαχείρισης της πολυκατοικίας, καθώς και το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.

Παράλληλα, οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

  • τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
  • τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας εάν υπάρχει,
  • τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία,
  • τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
  • το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Επίδομα θέρμανσης 2022-2023: Πότε θα γίνουν οι τελευταίες πληρωμές 

Οι πληρωμές για το επίδομα θέρμανσης θα γίνουν τις παρακάτω ημερομηνίες:

  • Τέλος Φεβρουαρίου για τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 με την προϋπόθεση ότι θα καταχωρηθούν τα απαιτούμενα στοιχεία  έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2023.
  • Τέλος Απριλίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2023 με την προϋπόθεση ότι θα καταχωρηθούν τα απαιτούμενα στοιχεία  έως και τις 15 Απριλίου 2023.

Επίσης επισημαίνεται πως το ποσό του επιδόματος θέρμανσης κυμαίνεται από 100 ευρώ έως και 800 ευρώ ενώ το ποσό αυτό διπλασιάζεται έως και στα 1.600 ευρώ για τους νέους δικαιούχους  που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και για τους παλαιούς δικαιούχους  που παύουν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και το αντικαθιστούν με μία από τις λοιπές επιδοτούμενες καύσιμες ύλες ή με τηλεθέρμανση.

Πάντως κάθε  δικαιούχος  θα λάβει επίδομα για αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, το ύψος του οποίου ανέρχεται στο ποσό των 350 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, και προσαυξανόμενο κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Η επιδότηση αφορά την κύρια κατοικία και ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 3.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.