Quantcast
Τέλη κυκλοφορίας 2024: Τα "ψιλά γράμματα" για την πληρωμή τους - Τι ισχύει για την ακινησία οχημάτων - enikonomia.gr
share

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Τα “ψιλά γράμματα” για την πληρωμή τους – Τι ισχύει για την ακινησία οχημάτων

δημοσιεύτηκε:

“Ραντεβού” με την Εφορία θα πρέπει να κλείσουν  άμεσα οι ιδιοκτήτες των ΙΧ καθώς θα πρέπει  να καταβάλλουν μέχρι τέλος του μήνα τα τέλη κυκλοφορίας 2024. Σημειώνεται δε πως οι παραπάνω θα μπορούν να ενημερωθούν μέσω της ιστοσελίδας  https://aade.gr/mycar για το τι οφείλουν. Και θα πρέπει να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου  ακολουθώντας τη παρακάτω διαδικασία:

  • Αρχικά θα πρέπει να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο.
  • Μετά θα πρέπει να επισκεφθούν ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών και να σκανάρουν το QR code του ειδοποιητηρίου τους, και να ακολουθήσουν τις οδηγίες στην οθόνη
  • Eναλλακτικά θα μπορούν να μπουν στην εφαρμογή της τράπεζας τους (e-banking) και να πληρώσουν χρησιμοποιώντας τον 23ψήφιο κωδικό RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο και (3) να επισκεφτούν κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ και να πληρώσουν στο ταμείο επιδεικνύοντας το ειδοποιητήριο

Σημειώνεται δε πως οι ξεχασιάρηδες θα κληρωθούν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα .Αναλυτικά:

  • Το πρόστιμο θα είναι ισόποσο των τελών εάν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
  • Το πρόστιμο θα είναι ίσο με το 50% των τελών εάν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.

Το πρόστιμο θα είναι μηδενικό εάν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ

Η απαλλαγή

Δεν θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας  τα άτομα με αναπηρία, οι γονείς ΑμεΑ αλλά και όταν το όχημα έχει τεθεί πριν την 1/01/2024 σε ψηφιακή ακινησία στη ΔΟΥ. Διευκρινίζεται δε πως η  ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά ΙΧ και δίκυκλα ΙΧ, η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους Επίσης επισημαίνεται πως μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου έχουν τη δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να θέσουν το όχημα τους σε καθεστώς ακινησίας ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία:

  • Αρχικά θα πρέπει να επισκεφτούν την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myCAR» και να συνδεθούν  με την εφαρμογή με τους κωδικούς Taxisnet.
  • Μετά θα πρέπει  να επιλέξουν ή  να καταχωρήσουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμούν να θέσουν σε ψηφιακή ακινησία
  • Θα πρέπει να καταχωρήσουν τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.
  • Θα πρέπει να δηλώσουν υπεύθυνα τον χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει  θα να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος
  • Θα πρέπει να υποβάλλουν  την αίτησή  τους και εάν  είναι  μοναδικός ιδιοκτήτης, τότε το σύστημα τους  δίνει αριθμό αίτησης και τους  ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες,  τότε ενημερώνονται για το αίτημά τους, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ωστόσο στην αρμόδια ΔΟΥ θα πρέπει να δηλωθεί η ακινησία ενός οχήματος σε περιπτώσεις όπως:

  • Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος.
  • Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό.
  • Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί
  • Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού.
  • Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή
  • Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση
  • Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας.
  • Πλειστηριασμού του οχήματος
  • Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από τον δήμο ως εγκαταλελειμμένου.
  • Σε κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).
  • Στην περίπτωση θανάτου του ιδιοκτήτη του οχήματος, η ακινησία δηλώνεται από τους κληρονόμους του (εφόσον δεν έχει εκδοθεί ακόμη άδεια κυκλοφορίας στο όνομά τους) στη ΔΟΥ του θανόντος.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ θα κληθούν να καταβάλλουν  όσοι εντοπιστούν μετά τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους. Το ποσό αυτό όμως αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για 3 χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Η ακινησία ισχύει μέχρι το όχημα να τεθεί εκ νέου «σε κίνηση» με την υποβολή αίτησης άρσης της ακινησίας, η οποία πραγματοποιείται επίσης ηλεκτρονικά μέσω της σχετικής πλατφόρμας εφόσον καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους της άρσης και υπάρχει ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Δηλαδή η πλατφόρμα για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα αναμένεται να ανοίξει μέχρι  το τέλος Απριλίου . και οι  ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

Θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα myCAR αφού καταθέσουν πρώτα ηλεκτρονικά τις πινακίδες τους και κάνουν άρση της ακινησίας του οχήματος τους.

Και μετά θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας ως εξής:

-Για 1 μήνα, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για 2 μήνες τα 2/12 του ποσού κτλ. Το ποσό δηλαδή διαμορφώνεται ανάλογα με το χρονικό διάστημα, που θα επιλέξουν οι ιδιοκτήτης του οχήματος.

-Ο μήνας μέσα στον οποίο θα δηλωθεί άρση ακινησίας μετράει ολόκληρος, ανεξάρτητα από το ποια μέρα έγινε η διαδικασία.

-Αν είχε δηλωθεί το αυτοκίνητο σε ακινησία και την περασμένη χρονιά και στη συνέχεια έγινε άρση ακινησίας μόνο για έναν μήνα, πχ τον Δεκέμβριο του 2023, ο οποίος και πληρώθηκε, θα έπρεπε ως τις 31/12 να τεθεί εκ νέου σε ακινησία το όχημα, εφόσον δεν υπήρχε η διάθεση να εξοφληθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός το σύνολο του 2024 ή έστω οι δύο πρώτοι μήνες του έτους. Αν το όχημα δεν τέθηκε σε ακινησία και δεν πληρωθούν τα τέλη του 2024, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος προστίμου.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.