Quantcast
Μητρόπουλος: Μεσοπρόθεσμα μέτρα έχουν ήδη αποφασιστεί - enikonomia.gr
share

Μητρόπουλος: Μεσοπρόθεσμα μέτρα έχουν ήδη αποφασιστεί

δημοσιεύτηκε:

“Με υπογραφή της η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εφαρμοστούν, μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος, και μάλιστα επί πληρωμή. Ιδού το κείμενο” , αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, Αλέξης Μητρόπουλος.

Όπως σημειώνει ο κ. Μητρόπουλος, “Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 25-5-2016, που για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης έχει «φαρδιά-πλατιά» την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών κ.Ευκλείδη Τσακαλώτου, έχουν αποφασιστεί τα παρακάτω μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος (Αύγουστος 2018)”.

Αναλυτικά, ο κ.Μητρόπουλος αναφέρει:

“1.Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί

Η κυβέρνηση μέχρι τώρα πίεζε την τρόικα για τη λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους και την εγκαλούσε που καθυστερούσε χρονικά! Μάλιστα, περιόρισε τις προσδοκίες της και σε απλή ανακοίνωση ενός «Οδικού χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους» χωρίς εξειδίκευση επιμέρους μέτρων.

Ο κ.πρωθυπουργός προετοιμαζόταν να φορέσει μάλιστα γραβάτα αφού, κατά την πρόβλεψή του, σύντομα θα ανακοινώνονταν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Όμως η αλήθεια κρυβόταν στα «ψιλά» και αμφίσημα γράμματα της Συμφωνίας της 25ης Μαΐου 2016 που γνώριζε καλά ο κ.Σόιμπλε, υπέμνησε μάλιστα χθες ο Έλληνας εκπρόσωπος στην ΕΕ κ.Μ.Σχοινάς, αλλά απέκρυπτε τεχνηέντως η κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 25-5-2016, που για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης έχει «φαρδιά-πλατιά» την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών κ.Ευκλείδη Τσακαλώτου, έχουν αποφασιστεί τα παρακάτω μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος (Αύγουστος 2018).

Ιδού το κείμενο!

«Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, το Eurogroup αναμένει την πιθανή εφαρμογή του δεύτερου μέρους των προαπαιτούμενων μέτρων, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM.

Αυτά τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους την οποία θα συντάξουν οι θεσμοί στο τέλος του προγράμματος δείξει ότι είναι απαραίτητα ώστε να επιτευχθεί το όριο του GFN. Tα μέτρα υπόκεινται στη θετική αξιολόγηση των θεσμών και του Eurogroup για την εφαρμογή του προγράμματος.

-Κατάργηση της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου για την αποπληρωμή της δόσης για το χρέος του 2018.

-Χρήση των κερδών του 2014 από τα ελληνικά ομόλογα από τον λογαριασμό του ESM, την παροχή στην Ελλάδα των κερδών από ANFA και SMPs (από το δημοσιονομικό έτος 2017) και την χρήση τους ως «μαξιλάρι» για τη μείωση των μελλοντικών χρηματοδοτικών αναγκών,

-Διαχείριση παθητικού-πρόωρη μερική αποπληρωμή των υπαρχόντων επισήμων δανείων προς την Ελλάδα, με μείωση του επιτοκιακού κόστους και επέκτασης της περιόδου ωρίμανσης.

-Εφόσον απαιτηθεί αναδιάρθρωση για ορισμένα δάνεια του ESFF (π.χ. παράταση του χρόνου αποπληρωμής, αναδιάρθρωση των αποσβέσεων του EFSF και της επιτοκιακής διαφοράς) ώστε το ύψος του GFN να παραμείνει στο επίπεδο που έχει ορισθεί, για να είναι σύμφωνο το ΔΝΤ αλλά χωρίς εξτρά επιβάρυνση του EFSF ή των κρατών που συμμετείχαν αρχικά στο πρόγραμμα.».

Διαβάστε περισσότερα στο enikos.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.