Quantcast
Σταθάκης: Η κυβέρνηση προχωρεί στην υλοποίηση των αντιμέτρων - enikonomia.gr
share

Σταθάκης: Η κυβέρνηση προχωρεί στην υλοποίηση των αντιμέτρων

δημοσιεύτηκε:

«Οι επιδόσεις της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένες και αναμφισβήτητες: επί εννέα τρίμηνα έχουμε ανάπτυξη, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές είναι αυτές που κινούν την άνοδο της οικονομίας, ενώ η ανεργία μειώθηκε από το 27% στο 18%. Η ΝΔ δεν έχει, αυτή τη στιγμή, οτιδήποτε αξιόπιστο να προτείνει και σέρνεται σε ένα κρυφό πρόγραμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μισοί στη ΝΔ λένε ότι θα προσλαμβάνεται ένας δημόσιος υπάλληλος για κάθε πέντε που θα φεύγουν, ενώ ο κ. Σταϊκούρας ισχυρίζεται ότι μπορεί να διατηρηθεί η αναλογία 1:1».

Αυτό, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και την εκπομπή «Alpha Ρεπορτάζ». Καλεσμένος ήταν, επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση προχωράει κανονικά στην υλοποίηση των αντίμετρων,αναφέροντας ότι ήδη εφαρμόζονται η μείωση στον ΕΝΦΙΑ για ορισμένες περιοχές και μεγάλες κατηγορίες πολιτών, στις ασφαλιστικές εισφορές και στον ΦΠΑ, κυρίως στα τρόφιμα που έχει μεγάλο θετικό αντίκτυπο στα νοικοκυριά. «Όπως λάβαμε αυτά τα σημαντικά μέτρα, έτσι θα προχωρήσουμε σε ανάλογου τύπου μέτρα εφόσον έχουμε δημοσιονομικό χώρο», επισήμανε, διαβεβαιώνοντας ότι αυτά δεν πρόκειται να δημιουργήσουν δημοσιονομικό κενό.

Σημείωσε δε, ότι υπάρχει διαφωνία με την Κομισιόν όσον αφορά την αποτίμηση για τα τρέχοντα μέτρα: «Εμείς, υπολογίζουμε ότι τα μέτρα είναι 1,2 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος, ενώ η Κομισιόν εκτιμά ότι μπορεί να είναι παραπάνω και, επίσης, προσπαθεί να αποτιμήσει το μεγάλο μέτρο που πήραμε για τη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις. Οι δικές μας αποτιμήσεις δείχνουν ότι τα έσοδα που θα έχουμε το 2019 είναι πολλαπλάσια από αυτά που εκτιμά η Κομισιόν. Καθώς δε, έχουμε θετικά αποδεικτικά στοιχεία υπέρ ημών στις αποτιμήσεις των στατιστικών δεδομένων και των προβλέψεων, νομίζω ότι τον Οκτώβριο θα δικαιωθούμε πλήρως».

Σε ερώτηση για «καμπανάκι» της Κομισιόν σε ό,τι αφορά την τήρηση των προ απαιτούμενων, ο Υπουργός απάντησε: «Αν κάποιος δει ψύχραιμα την αποτίμηση και τις παρατηρήσεις της Κομισιόν, θα διαπιστώσει δύο σημαντικά στοιχεία: το πρώτο στοιχείο αφορά στο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η ΝΔ: έχει ήδη ψηφίσει τα μέτρα που προτείναμε για την αξιοποίηση όλου του δημοσιονομικού χώρου του 2019, με αποτέλεσμα οι προεκλογικές εξαγγελίες της για άμεσες φορολογικές ελαφρύνσεις να είναι εκτός τόπου και χρόνου. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι στις ιδιωτικοποιήσεις δεν υπάρχει πουθενά κόκκινη κάρτα, υπάρχουν μόνο επισημάνεις για μικροκαθυστερήσεις στο θέμα της αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων στο οποίο η τελευταία παράταση δόθηκε λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ ολοκληρώθηκε χωρίς να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και γι’ αυτό δεν ευθύνεται κάποιος, ο δεύτερος διαγωνισμός της ΔΕΗ έλαβε παράταση και σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος. Τον Οκτώβριο η κυβέρνηση, που ελπίζουμε να είμαστε εμείς, θα έχει πλήρη ευχέρεια να κλείσει επιτυχώς αυτόν τον κύκλο των παρεμβάσεων».

Σε ερώτηση για τις κατηγορίες της ΝΔ περί ρουσφετολογικών ρυθμίσεων λίγο πριν τη διάλυση της Βουλής για τις εθνικές εκλογές, ο κ. Σταθάκης επισήμανε: «Η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ρουσφέτια; Είναι κάπως οξύμωρο. Αυτά τα οποία τώρα συζητούνται στη Βουλή, εκτός από το αφορολόγητο, αφορούν αποκλειστικά θέματα που λήγουν εντός Ιουνίου και πρέπει να ρυθμιστούν. Γι’ αυτό κι όλες οι άλλες τροπολογίες -είτε βουλευτικές είτε υπουργικές- δεν έχουν κανένα χαρακτηριστικό μονιμότητας. Διάβασα κι εγώ τα άρθρα περί μετατάξεων – είναι τραβηγμένα από τα μαλλιά. Να το ξεκαθαρίσουμε: η λειτουργία της Βουλής ήταν επιβεβλημένη, νόμιμη και απόλυτα συνταγματική. Η διάλυση της Βουλής δεν γίνεται την επαύριον των Ευρωεκλογών, γίνεται με την προκήρυξη των εθνικών εκλογών».

Τέλος, αναφορικά με τις αιτιάσεις της ΝΔ για υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ο Υπουργός σημείωσε: «Το ΠΔΕ το αυξήσαμε τρεις χρονιές. Το ΠΔΕ δεν είναι αυτόνομο πρόγραμμα αλλά βασίζεται στο ΕΣΠΑ και οι πόροι απορροφώνται ανάλογα με την πορεία εκτέλεσης του ΕΣΠΑ, δηλαδή και των μεγάλων έργων. ‘Αρα, ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν κάποια κομμάτια του ΠΔΕ, μικρά κατά κανόνα, τα οποία δεν απορροφήθηκαν τη στιγμή που το ΕΣΠΑ έχει ρεκόρ επιδόσεων επί ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αντίφαση και δημιουργεί μια πλασματική εικόνα».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.