Quantcast
Κατ' εξαίρεση χρηματοδότηση της Αθήνας από την Παγκόσμια Τράπεζα - enikonomia.gr
share

Κατ’ εξαίρεση χρηματοδότηση της Αθήνας από την Παγκόσμια Τράπεζα

δημοσιεύτηκε:

Oυάσιγκτον, Του Θανάση Τσίτσα

Με την παρασκηνιακή στήριξη των ΗΠΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα, στέλνει στα μέσα Νοέμβριου στην Ελλάδα υψηλόβαθμο κλιμάκιο της για επίσημες συνομιλίες προκειμένου να προωθήσει μια κατ’ εξαίρεση χρηματοδότηση και συμμετοχή της σε επενδυτικά projects.

Η παρουσία στην Αθήνα του εκτελεστικού διευθυντή νοτιανατολικής Ευρώπης για την ΠΤ, Πατρίτσιο Παγκάνο για πρώτη φορά στα χρονικά της ΠΤ υλοποιεί τα αποτελέσματα μιας σειράς συζητήσεων που διεξήχθησαν επί μήνες στην έδρα της στην Ουάσιγκτον.

Τον περασμένο Απρίλιο στην ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας σε συνάντηση κορυφής στην αμερικανική πρωτεύουσα μεταξύ του προέδρου της ΠΤ, Τζιμ Γιονγκ Κιμ και του προέδρου του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ τέθηκε για πρώτη φορά το θέμα της χρηματοδότησης επενδυτικών προγραμμάτων εκ μέρους της Ε.Ε. Eίχε προηγηθεί σχετικά αίτημα στο επί υπουργίας Δένδια στο Ecofin – υποστηρίχθηκε και επί της θητείας του νυν υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Σταθάκη – στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την δραστηριοποίηση του International Finance Corporation (IFC) στην Ελλάδα.

Ο αντιπρόεδρος του IFC, Δημήτρης Τσιτσιράγκος, που θα συμμετέχει στο κλιμάκιο μαζί με τον αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην ΠΤ, Χρήστο Παπουτσή, έκανε γνωστό οτι η ΠΤ πρόκειται να προβεί στην χρηματοδότηση, διαμέσου του σκέλους της το οποίο ειδικεύεται στον ιδιωτικό τομέα, του IFC, παρακάμπτοντας στην ουσία τον παραδοσιακό της ρόλο, ο οποίος είναι να προσφέρει χρηματοοικονομική υποστήριξη μόνο σε αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Για την κατ’εξαίρεση χρηματοδότηση, αντέδρασε η Βρετανία υποστηρίζοντας οτι στα προγράμματα της ΠΤ βάσει του καταστατικού του, αυτό το σκέλος της ΠΤ δεν δραστηριοποιείται σε οικονομικά ανεπτυγμένα κράτη.

Ομως, οι χώρες μέλη του διεθνούς αυτού χρηματοοικονομικού οργανισμού επικαλούμενες αντίστοιχη εμπειρία στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν η Νότια Κορέα είχε επίσης λάβει κατ’ εξαίρεση την υποστήριξη του ΔΟΧ, ενέκριναν την «πολύ προσωρινή» δέσμευσή του στην Ελλάδα. Στην τελική απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες της “R” συνετέλεσε και η παρασκηνιακή και καταλυτική παρέμβαση της Ουάσιγκτον, μέσω του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού, που έδωσε το πράσινο φως ώστε να εγκριθεί η χρηματοδότηση.

Παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις “κόλλησαν” λόγω της επτάμηνης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, έντονο ήταν το ενδιαφέρον του χρηματοπιστωτικού κλάδου, του χώρου της ενέργειας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων γι’ αυτό το project.

Το IFC έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών ελληνικών τραπεζών και είναι σε διαρκή επαφή με στελέχη απο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αφού το τελευταίο διάστημα τεχνοκράτες του έχουν ταξιδέψει πολλές φορές προς την Αθήνα.

Στελέχη της ΠΤ έχουν ήδη επαφές με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά και με άλλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. To IFC σκοπεύει να συμμετάσχει σε έργα υποδομής, τομείς όπως η εφοδιαστική αλυσίδα (logistics) και μεγάλα projects.

Η ΠΤ είχε ήδη προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα το 2012, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, όμως δεν έχει χορηγήσει χρηματοδότηση στη χώρα αυτή εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ο ρόλος αυτού του σκέλους της ΠΤ συνίσταται στον δανεισμό κεφαλαίων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ώστε αυτές να χρηματοδοτούν με τη σειρά τους αναπτυξιακά σχέδια και έργα στις χώρες για να επιστρέψουν στην ανάπτυξη και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

“Δε έχει ακόμη αποφασιστεί το ποσό της χρηματοδότησης, ούτε το χρονοδιάγραμμα. Oι επενδύσεις του IFC προσδίδουν αξιοπιστία και επηρεάζουν τις αγορές” δήλωσε στην “R” ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΠΤ, Χρήστος Παπουτσής.

“Η απόφαση ελήφθη λόγω των τεράστιων επενδύσεων που έχει η IFC στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική.

Ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι αδιαμφισβήτητος και προφανώς έπαιξε σημαντικό ρόλο. Ολες οι χώρες της ευρύτερης περιοχής μπορούν να επηρεαστούν σημαντικά από τις αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία”.

Πηγή: real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.