Quantcast
Τουρισμός: Αυτές είναι οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά - Ποιες προκλήσεις έχει μπροστά ο κλάδος των ξενοδοχείων - enikonomia.gr
share

Τουρισμός: Αυτές είναι οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά – Ποιες προκλήσεις έχει μπροστά ο κλάδος των ξενοδοχείων

δημοσιεύτηκε:

Εξόχως θετικός είναι ο απολογισμός της τρέχουσας τουριστικής χρονιάς για την Ελλάδα, όπως τόνισαν οι επικεφαλής των φορέων  του κλάδου του τουρισμού στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας που έγινε στο συνεδριακό χώρο του Metropolitan Expo, όπου σήμερα άνοιξε τις πύλες της η τουριστική έκθεση Xenia.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός υπογράμμισε πως ύστερα από δύσκολες συγκυρίες πιστοποιείται η ξεκάθαρη συνεισφορά του ξενοδοχειακού κλάδου στην επίτευξη της φετινής πολύ καλής χρονιάς. « Εφαρμόσαμε τα υγειονομικά πρωτόκολα κατά τρόπο εξαιρετικό κάτι που συνέβαλε στην υγειονομική ασφάλεια του προορισμού συνολικά », είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βασιλικός.

Αναφερόμενος στις μεγάλες προκλήσεις που έχει να διαχειριστεί ο κλάδος των ξενοδοχείων ο κ. Βασιλικός στάθηκε στην αύξηση του ενεργειακού κόστους (το ρεύμα αυξήθηκε κατά 100%), στην αύξηση των προμηθειών κατά 40%, αλλά και την έλλειψη του προσωπικού, που πρβλέπεται επιδείνωση του προβλήματος, αν δεν ληφθούν μέτρα, όπως εξήγησε ο κ. Βασιλικός. Μάλιστα οι ελλείψεις σε προσωπικό υπολογίζονται πλέον σε 61.000 όταν η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για ελλείψεις 50.000 ατόμων.

Την ίδια στιγμή, τα ανοιχτά μέτωπα για τον ξενοδοχειακό κλάδο έχουν να κάνουν με την ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, την ρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά και την λειτουργία των 12μηνων ξενοδοχείων, που η βιωσιμότητα τους απειλείται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΞΕΕ.

Τουρισμός: Τι είπε ο Ρέτσος για την επόμενη χρονιά

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος εστίασε στην επιτυχημένη τουριστική χρονιά, αναφέροντας ότι παρά την μικρή υστέρηση των εσόδων σε σχέση με το 2019, έφερε 18 δισ. ευρώ τουριστικά έσοδα στην ελληνική οικονομία, 4 δισ. ευρώ επιπλέον από το στόχο του προϋπολογισμού για φέτος.  «Επιπλέον 4 δισ. ευρώ που ήταν χρήσιμα για τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας », σημείωσε ο κ. Ρέτσος.

Αναφερόμενος στην επόμενη χρονιά ο κ. Ρέτσος επεσήμανε ότι ο τουριστικός κλάδος την αττενίζει με αισιοδοξία, απόρροια και του γεγονότος ότι η Ελλάδα είναι το 5ο Brand παγκοσμίως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τουριστικές ροές προς την Ελλάδα. Μάλιστα υπενθύμισε πως η Ελλάδα είναι στην πρώτη τριάδα στις κύριες αγορές της, αναφορικά με τις χώρες που επιθυμούν οι ευρωπαίοι να κάνουν διακοπές, όταν στο παρελθόν βρισκόμασταν στις θέσεις από 5 εως 10, είπε ο κ. Ρέτσος. Στο μεταξύ και ο κ. Ρέτσος, ως ένα από τα μεγάλα προβλήματα που απασχολεί τον κλάδο ανάφερε τον αθέμιτο ανταγωνισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Μάλιστα εκτίμησε ότι η συγκυρία είναι θετική για ρύθμιση της εν λόγω αγοράς.

Τάσιος: Ο κόσμος μας είναι πλέον ρευστός

Παίρνοντας τη σκυτάλη των εισηγήσεων ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος, αφού επεσήμανε ότι η σεζόν ήταν πράγματι καλή,  εξέφρασε την ευχή το 2023 να επαληθεύσει ξανά τις προσδοκίες του κλάδου. Σε κάθε περίπτωση επεσήμανε πως όλοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, συγκρατημένοι και να δουλεύουν για το καλύτερο αποτέλεσμα.

«Ο κόσμος μας είναι πλέον ρευστός κι αβέβαιος και τίποτα δεν μπορεί εκ των προτέρων να θεωρείται δεδομένο » , σημείωσε. Νωρίτερα ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε  πως η φετινή χρονιά δεν επιβεβαίωσε όσους πίστευαν οτι ο ελληνικός τουρισμός δεν θα πήγαινε καλά αυτή τη χρονιά και στάθηκε στην συστηματική δουλειά του υπουργείου ώστε να επιτευχθεί ο φετινός στόχος.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.