Quantcast
Γιούνκερ: 'Ο,τι και αν βγάλει η κάλπη οι μεταρρυθμίσεις θα ολοκληρωθούν - enikonomia.gr
share

Γιούνκερ: ‘Ο,τι και αν βγάλει η κάλπη οι μεταρρυθμίσεις θα ολοκληρωθούν

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ προειδοποίησε χθες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να μην χάσουν την ευκαιρία του 3ου προγράμματος χρηματοδότησης της χώρας για να ορθοποδήσει το κράτος και η οικονομία, ζήτησε να σεβαστούν τη συμφωνία και υπονόησε με σαφήνεια ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα τον βρουν σύμμαχο, ή διασώστη.

Η αναφορά Γιούνκερ στο ελληνικό ζήτημα δεν ήρθε καθόλου τυχαία στο τέλος της τοποθέτησης του πρόεδρου της Κομισιόν για το μεταναστευτικό, ιεραρχώντας τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας και τη θέση της χώρας στο ευρώ ως το δεύτερο σοβαρότερο θέμα της Ένωσης στην παρούσα συγκυρία. Εξάλλου η ομιλία του αφορούσε την «κατάσταση της Ένωσης», την οποία χαρακτήρισε ως «όχι και τόσο καλή».

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρότι πλέον η Ελλάδα αφορά το 20% του χρόνου του προέδρου και το μεταναστευτικό το 80%, ειδικά στα κρίσιμα τηλεφωνήματα που πραγματοποιεί σε Παρίσι και Βερολίνο, η εκλογική μάχη δεν μπορεί παρά να δημιουργεί μια σχετική ανησυχία στις Βρυξέλλες και σε όλο το προσωπικό που έδωσε τη μάχη για να χτιστεί η τελευταία συμφωνία και η χώρα να παραμείνει στο ευρώ.

Ο Γιούνκερ ζήτησε σεβασμό των συμφωνηθέντων από κάθε επόμενη ελληνική κυβέρνηση. Έκανε μια εκτενή αναφορά στο τι συζήτησε με τον πρώην πρωθυπουργό Α.Τσίπρα και τι του εξήγησε για το διακύβευμα της συμφωνίας και τις πολιτικές διαθέσεις των εταίρων. Το “είμαστε 19 δημοκρατίες και όχι μια” αποτελεί και την ουσία της λειτουργίας των διαπραγματεύσεων διαχρονικά.

Εμμέσως πλην σαφώς αφορά και την παρούσα εκλογική μάχη. Το αποτέλεσμα της κάλπης στην Ελλάδα αφορά την Ελλάδα και την εσωτερική διαχείριση, όχι το αν ισχύουν οι όχι οι κοινοί ευρωπαϊκοί κανόνες.

Ως εκ τούτου, ό,τι και αν βγάλει η κάλπη η μεταρρύθμιση του δημοσίου πρέπει να ολοκληρωθεί, η προσαρμογή των δημοσίων οικονομικών να συνεχιστεί στο βήμα που αποφασίστηκε, οι αγορές να ανοίξουν, η επιχειρηματικότητα να διευκολυνθεί, οι αποκρατικοποιήσεις να προχωρήσουν.

Το θετικό νέο βεβαίως ήρθε, όχι από τον Γιούνκερ, αλλά από κοινοτικό αξιωματούχο που αποκάλυψε πως περιμένει γρηγορότερη άρση των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων, σε σχέση με την Κύπρο, όπου κράτησαν δύο χρόνια.

Ο ίδιος αξιωματούχος μίλησε για καλή συνεργασία με τον κ.Χουλιαράκη και παρέπεμψε τις συζητήσεις για το χρέος στο χρονοδιάγραμμα της πρώτης αξιολόγησης, πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσαν και να γίνουν αλλαγές κάποιων μέτρων του μνημονίου.

Πηγή: real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.